Do góry

Desery Przepis na:

Pierniczki

Pierniczki

Autor:

Przepisów i artykułów: 401 Ocena: 4909

Dodano:

Odsłon: 29893

Pyszne świąteczne pierniczki z lukrem.

Składniki

  • CIASTO:
  • -1 masło-200 g. -300 g. cukru pudru -2 jajka -2 żółtka
  • -200 g. miodu(dałam prawdziwy, ale może być też sztuczny)
  • -5 dobrych łyżek gęstej śmietany -1 kg. mąki -2 łyżki kakao
  • -1 op.przypraw do pierników-40 g. -1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • -2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • LUKIER:
  • -500 g. cukru pudru -parę łyżek gorącej wody
  • DODATKOWO:-
  • -dekoracje cukiernicze -rożek papierowy na lukier
> 6 os. > 60 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Zmiksować masło z cukrem, jajkami, żółtkami i śmietaną. Przesiać mąkę z kakao, sodą, proszkiem i przyprawami.Zmiksować na niższych obrotach miksera. Potem zagnieść i podzielić na części.

  2. Wałkować na grubość 3 mm.i wykrawać foremką ciasteczka.

  3. Układać na blaszkę posmarowaną, albo wyłożoną papierem do pieczenia.Piec w 175* ok. 10 min.(sprawdzać, bo zależy od pieca i grubości ciasteczek.)

  4. Po upieczeniu, zsuwać na inną blaszkę, aby ostygły.

  5. lukier-Cukier puder utrzeć z gorącą wodą, dodając ją stopniowo. Można dodać jakiś aromat. Ma mieć konsystencję gęstą lejącą. Przelać do rożka i malować ciastka, wg własnej fantazji. Od razu dodając dekoracje, bo lukier zastyga.

  6. Odkładać do zastygnięcia. Przechowywać w pudełku.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (21)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń