Do góry

Desery Przepis na:

piernik z kremem

Przepis dnia 2015-12-17
Desery

Autor: izaa_a

Przepisów i artykułów: 355 Ocena: 9203

Dodano: 15.12.2015

Odsłon: 22707

ciasto najlepiej zrobić 3-4 dni wcześniej

Składniki

  • Ciasto: 3 szklanki mąki pszennej
  • 1 szklanka miodu
  • 1 szklanka oleju
  • 1 szklanka mocnej przestudzonej herbaty (u mnie z dwóch torebek)
  • 4 jajka
  • 2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 1 przyprawa do piernika
  • 1 szklanka cukru
  • Masa: 9 łyżek błyskawicznej kaszy manny
  • 3/4 litra mleka
  • 1 szklanka cukru
  • 1 kostka masła
  • Dodatkowo: 1 słoik dżemu z czarnej porzeczki
> 6 os. 60 min łatwe tanie

Przygotowanie

  1. Ciasto: Jajka miksujemy z cukrem na puszystą masę. Dodajemy 1 szklankę mąki z 1 łyżeczką sody; miksujemy. Następnie wlewamy powoli olej, miksujemy i wsypujemy 1 szklankę mąki. Wlewamy miód, miksujemy i wsypujemy 1 szklankę mąki z 1 łyżeczką sody. Na koniec wlewamy herbatę oraz wsypujemy przyprawę do piernika. Miksujemy. Ciasto dzielimy na 3 równe części. Blachę o wymiarach 34×24 wykładamy papierem do pieczenia i wlewamy pierwszą część ciasta. Pieczemy 20-25 minut w temperaturze 150 st. W ten sam sposób pieczemy pozostałe dwa ciasta.

  2. Masa: Szklankę mleka zagotowujemy z cukrem, a pozostałe mleko mieszamy z kaszą manną i wlewamy do gotującego się mleka. Cały czas mieszamy, ponownie zagotowujemy, aż masa zgęstnieje; studzimy. W misce miksujemy miękkie masło i cały czas miksując, dodajemy partiami kaszę mannę.

  3. Pierwszą część ciasta smarujemy połową dżemu i wykładamy połowę masy. Przykrywamy kolejnym ciastem, smarujemy pozostałym dżemem i równo rozsmarowujemy pozostałą masą. Całość przykrywamy trzecim ciastem.

    Ciasto wstawiamy do lodówki, żeby masa zastygła, możemy przycisnąć deską.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (2)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń