Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Są to nasze ulubione świąteczne pierniki. Co roku piekę,ich po kilka.Przepis mam od ponad 40 lat od byłych sąsiadek.
To przepis na tradycyjną pizzę na grubym drożdżowym cieście. Taka pizza kojar...
Odsłon: 11076
Proste nadzienie: mięso z rosołu, ser feta, czerwona fasola oraz ogóreczki, t...
Odsłon: 3545
Tego tortu nie trzeba zbytnio rekomendować. To jest ciasto, które zawsze i ws...
Odsłon: 1204
Budowanie domku z piernika, robienie pierniczków, to świetna zabawa. Poza tym...
Odsłon: 4216
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 387
To przepis na tradycyjną pizzę na grubym drożdżowym cieście. Taka pizza kojar...
Odsłon: 11076
Proste nadzienie: mięso z rosołu, ser feta, czerwona fasola oraz ogóreczki, t...
Odsłon: 3545
Tego tortu nie trzeba zbytnio rekomendować. To jest ciasto, które zawsze i ws...
Odsłon: 1204
Budowanie domku z piernika, robienie pierniczków, to świetna zabawa. Poza tym...
Odsłon: 4216
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 387
Składniki
Kakao wymieszać z cukrem, dolać wodę, dodać masło i roztopić,lecz nie gotować.Odstawić jak cukier już się rozpuści. Przestudzić do letniego.
Roztrzepać jajka, przesiać mąkę z sodą,dodać przyprawy.
Dolewać płynną część i mieszać łyżką drewnianą,potem można mikserem z końcówkami do ciasta drożdżowego.Albo po prostu zagnieść ręką.
Wylać i rozsmarować na blaszkę 30x40, wyłożonej papierem do pieczenia. (ja robiłam z podwójnej porcji i dlatego wlałam do 2 takich blaszek)
Piec ok. 40 min. w 175*C.
Po upieczeniu, obrócić na deskę, zdjąć papier i ostudzić.
Ułożyć placek na deskę i przekroić na dwie części. Naciąć placek w połowie i wokół całego placka. Nitką dokończyć krojenie .(piłując) (moje wyszły ciut za nisko przecięte) Górę odłożyć na bok.
Dół posmarować gęstą marmoladą.Można marmoladę wzbogacić np. aromatem rumowym czy pomarańczowym.
Pokroić na 6 pierników, po szerokości.Będą mieć ok.6,5 x 30 cm. Albo na 4 po długości blaszki tj. 7,5 x 40 cm.
Układać po dwa, na kratce, albo na papierze z odwróconą blaszką, czy stolnicą.
polewa-Czekolady wraz ze śmietanką i masłem roztopić nad parą.Od razu oblewać i smarować pierniki.
Przekładać na inną blaszkę do zastygnięcia. Na drugi dzień wszystkie osobno zafoliować. (Piekę z tydzień wcześniej przed świętami i wytrzymują jeszcze do Nowego Roku.)
Moje pierniki, upieczone z podwójnej porcji,wszystkie dla rodziny.