Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Są to nasze ulubione świąteczne pierniki. Co roku piekę,ich po kilka.Przepis mam od ponad 40 lat od byłych sąsiadek.
...owsiane, najlepsze. Wystarczy dosłownie kilka chwil i mamy pyszne ciastec...
Odsłon: 563
Smaczna, szybka w wykonaniu przystawka na imprezy i spotkania towarzyskie.
Odsłon: 257
Zdrowe, smaczne, proste w wykonaniu, pasujące smakiem prawie do każdego mięs...
Odsłon: 118
Kto nie lubi gulaszu z wieprzowego lub wołowego? Chyba każdy oprócz wegetaria...
Odsłon: 98
Oponki z frytkownicy beztłuszczowej smakują tak samo dobrze jak zwykłe pączki...
Odsłon: 12900
...owsiane, najlepsze. Wystarczy dosłownie kilka chwil i mamy pyszne ciastec...
Odsłon: 563
Smaczna, szybka w wykonaniu przystawka na imprezy i spotkania towarzyskie.
Odsłon: 257
Zdrowe, smaczne, proste w wykonaniu, pasujące smakiem prawie do każdego mięs...
Odsłon: 118
Kto nie lubi gulaszu z wieprzowego lub wołowego? Chyba każdy oprócz wegetaria...
Odsłon: 98
Oponki z frytkownicy beztłuszczowej smakują tak samo dobrze jak zwykłe pączki...
Odsłon: 12900
Składniki
Kakao wymieszać z cukrem, dolać wodę, dodać masło i roztopić,lecz nie gotować.Odstawić jak cukier już się rozpuści. Przestudzić do letniego.
Roztrzepać jajka, przesiać mąkę z sodą,dodać przyprawy.
Dolewać płynną część i mieszać łyżką drewnianą,potem można mikserem z końcówkami do ciasta drożdżowego.Albo po prostu zagnieść ręką.
Wylać i rozsmarować na blaszkę 30x40, wyłożonej papierem do pieczenia. (ja robiłam z podwójnej porcji i dlatego wlałam do 2 takich blaszek)
Piec ok. 40 min. w 175*C.
Po upieczeniu, obrócić na deskę, zdjąć papier i ostudzić.
Ułożyć placek na deskę i przekroić na dwie części. Naciąć placek w połowie i wokół całego placka. Nitką dokończyć krojenie .(piłując) (moje wyszły ciut za nisko przecięte) Górę odłożyć na bok.
Dół posmarować gęstą marmoladą.Można marmoladę wzbogacić np. aromatem rumowym czy pomarańczowym.
Pokroić na 6 pierników, po szerokości.Będą mieć ok.6,5 x 30 cm. Albo na 4 po długości blaszki tj. 7,5 x 40 cm.
Układać po dwa, na kratce, albo na papierze z odwróconą blaszką, czy stolnicą.
polewa-Czekolady wraz ze śmietanką i masłem roztopić nad parą.Od razu oblewać i smarować pierniki.
Przekładać na inną blaszkę do zastygnięcia. Na drugi dzień wszystkie osobno zafoliować. (Piekę z tydzień wcześniej przed świętami i wytrzymują jeszcze do Nowego Roku.)
Moje pierniki, upieczone z podwójnej porcji,wszystkie dla rodziny.