Do góry

Desery Przepis na:

Piernikowy miodownik.

Piernikowy miodownik.

Autor:

Przepisów i artykułów: 241 Ocena: 7802

Dodano:

Odsłon: 71877

Miodownik, czeski, i jeszcze kilka nazw by się znalazło dla tego smacznego ciasta. Tym razem w wersji świątecznej, czyli z nutką aromatycznych przypraw piernikowych.

Składniki

  • ciasto: 4 szklanki mąki pszennej
  • 1 szklanka cukru
  • 100 g masła (margaryny) roztopionej
  • 3 duże łyżki miodu prawdziwego
  • 3 całe jajka
  • 1 łyżka sody oczyszczonej
  • torebka przyprawy do piernika
  • masa: 1 kostka margaryny
  • 1 szklanka cukru
  • pół litra mleka
  • 1 szklanka kaszy manny
  • dodatkowo: słoik powideł śliwkowych, polewa czekoladowa
5-6 os. 60 min średnie tanie

Przygotowanie

  1. Składniki na ciasto zagnieść, podzielić na 4 części i każdą z nich oddzielnie upiec. Ja wałkowałam każdą część na papierze do pieczenia (bo placki są bardzo cienkie) i nie miałam problemu z przenoszeniem do blaszki. Blaszka miała wymiary standardowe czyli 36 x 25. Każdy placek piekłam około 15 minut w 180 stopniach.

  2. Na masę: gotujemy mleko, powoli wsypujemy kaszę mannę i energicznie mieszamy by nie zrobiły się grudki, ja dodałam kaszę mannę błyskawiczną. Pod koniec gotowania wsypuję cukier i wszystko dokładnie mieszam, odstawiam by wystygła.
    Gdy kasza jest już zimna (pamiętajmy o tym że gdy stygnie musimy ją często mieszać by nie zrobił się kożuch), dodajemy margarynę i ucieramy na puszystą masę.
    Masę dzielimy na 3 części i smarujemy nią placki, czyli pierwszy placek, masa na to posmarowany od spodu powidłami śliwkowymi następny placek, który kładziemy stroną z powidłami do masy i tak postępujemy z następnymi warstwami.
    Całość polewamy ulubioną polewą czekoladową. Mi zostało pół szklanki śmietany 36 % więc ją ubiłam i połączyłam z kilkoma kawałkami rozpuszczonej na parze czekolady mlecznej i białej.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (8)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

amaz 27 grudnia 2014 Zrobilam.Pyszny! Przypomina mi "Pierniczki Alpejskie" znanej marki.Dzieki za przepis! :)

2 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

ika77 03 grudnia 2014 Miałam w planach klasyczną wersję, ale na pewno zrobię właśnie tę, świąteczną. To jest ciasto, które nigdy chyba nie wyjdzie z "mody"i zawsze wszystkim smakuje:-)Wesołych i smacznych Świąt. Odpowiedzi: 1 ▼

6 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

figg 08 lutego 2014 Ja miodownik też uwielbiam a ten wygląda ekstra:))

3 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Ewaaa 29 grudnia 2013 pychości, w przyszłym roku zrobię go na pewno :))

4 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń