Do góry

Dania główne Przepis na:

pierogi z kapustą i grzybami...

pierogi z kapustą i grzybami...

Autor: izaa_a

Przepisów i artykułów: 413 Ocena: 12597

Dodano: 12.12.2014

Odsłon: 22755

wigilijne z kapustą i grzybami

Składniki

  • CIASTO: 350g mąki pszennej (ok. 2 szkl.)
  • 200ml ciepłej wody
  • 1 jajko
  • 1 łyżka masła
  • szczypta soli
  • FARSZ: pół kilo kiszonej kapusty
  • 10 dag suszonych grzybów, najlepiej prawdziwków
  • 1 duża cebula
  • olej
  • sól, pieprz
5-6 os. 60 min łatwe tanie

Przygotowanie

  1. Grzybki namaczamy w zimnej wodzie co najmniej 2 godziny, gotujemy do miękkości. Kapustę, jeśli jest za kwaśna lekko odciskamy, wrzucamy do rondelka, podlewamy wodą i gotujemy, dodając do smaku trochę kucharka. Kapustę odciskamy z wody i drobniutko siekamy, podobnie przygotowujemy grzybki. Siekamy drobno cebulę i przesmażamy na oleju. Dodajemy na chwilkę grzybki i kapustkę i razem dusimy. Przekładamy wszystko do głębokiej miski, doprawiamy solą i pieprzem.

  2. Mąkę przesiewamy, robimy dołek, wbijamy do niego jajko i wlewamy łyżkę roztopionego masła. Solimy. Powoli dolewamy niepełną szklankę ciepłej wody, właściwie tyle, ile "zabierze mąka". Rozrabiamy ciasto, aż będzie elastyczne i gładkie. Pozostawiamy je na pół godzinki, następnie dzielimy na ok. 4 porcje i rozwałkowujemy na grubość około 2mm.

  3. Wycinać kółka specjalną foremką lub szklanką ( ja wykrawałam szklanką). Na środek kółeczek nakładać farsz, składać na pół i zlepiać brzegi w pierogi. Można ozdobnie zagnieść pierogi widelcem. W dużym garnku gotujemy wodę z solą i łyżką oleju. Na wrzącą wodę wrzucamy kilkanaście pierogów, mieszając co jakiś czas drewnianą łyżką, aby nie przywarły do dna. Gotujemy do miękkości, przez około 3-5 minut od wypłynięcia. Podajemy ze smażoną na masełku pokrojoną cebulą.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (4)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

goramarcina1 13 grudnia 2014 Również zachwyca mnie wyborny wygląd tych pierożków, ale proponuję zweryfikować gramaturę dodanych suszonych grzybków :)
10 dag = 100 g, a to bardzo duuużo.

5 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

natiurel 13 grudnia 2014 Twoja kuchnia jest jak powrót do utraconego raju .
- To nie jest komplement -
Moc wszechmocnego jest obfitością w Tobie ,
a gdy on sam usiądzie przy twym stole , będzie pełne podziwu wobec dzieła które stworzył .

6 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Joanna115 12 grudnia 2014 Pierożki wyglądają bardzo apetycznie, a prezentacja świąteczna super :-)

8 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń