Do góry

Dania główne Przepis na:

Pierogi z makiem

Pierogi z makiem

Autor:

Przepisów i artykułów: 167 Ocena: 2106

Dodano:

Odsłon: 1077

Pyszne słodkie pierogi z makiem.

Składniki

  • 300 g mąki pszennej
  • 20 g masła
  • 125 ml gorącej wody
  • 1 jajko
  • szczypta soli
  • Nadzienie makowe:
  • 200 g suchego maku
  • 0, 5 l wody
  • 50 g masła
  • 1 łyżka miodu
  • 3 łyżki cukru
  • 1 łyżka kandyzowanej skórki pomarańczowej
  • 1 żółtko
3-4 os. 60 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Nadzienie makowe:
    Mak umyć, wypłukać i namoczyć na noc. Następnego dnia odlać wodę, a mak zmielić 3-krotnie maszynką do mielenia. W rondelku rozpuścić masło, dodać zmielony mak, miód i kandyzowaną skórkę. Wymieszać, ostudzić. Do zimnej masy dodać żółtko i wymieszać.

  2. Ciasto na pierogi: Mąkę przesiać do miski i zrobić wgłębienie. Masło rozpuścić w gorącej wodzie i stopniowo dodać do mąki. Zamieszać, dodać jajko i sól. Zagnieść na elastyczne ciasto. Zawinąć w folię i odłożyć na pół godziny.

  3. Ciasto rozwałkować na stolnicy i szklanką wykrajać kółka. Na środek kłaść około łyżeczki nadzienia makowego i dobrze sklejać brzegi.

  4. Zagotować ok. 3 l wody i wrzucić 15 pierogów. Ostrożnie zamieszać, żeby nie przywarły do dna. Kiedy wypłyną na powierzchnię pogotować jeszcze 2- 3 minuty i wyjąć cedzakową łyżką. Podobnie ugotować pozostałe pierogi

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (8)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

Nevermore 22 grudnia 2017 '24' potrawa?, ja nie dam rady tyle zjeść hehe

U nas w domu, to z pierogami są różne gusta.
Jedni bez uszek żyć nie mogą, a inni takie jak Twoje do barszczu by dodali hihi, no i jak tu żyć xD
Odpowiedzi: 1 ▼

1 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń