Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
pierogi są bardzo smaczne, ja zazwyczaj robię z mięsem z rosołu.
Deser z kaszy manny na mleku migdałowym z soczystymi wiśniami i chrupiącymi p...
Odsłon: 59
Gołąbki bez zawijania to uproszczona forma tradycyjnych gołąbków, czyli kotle...
Odsłon: 763
Dziś postanowiłam trochę inaczej ugotować moja zupę niż dotychczas. Zwykle ni...
Odsłon: 71
Deser z kaszy manny na mleku migdałowym z soczystymi wiśniami i chrupiącymi p...
Odsłon: 59
Gołąbki bez zawijania to uproszczona forma tradycyjnych gołąbków, czyli kotle...
Odsłon: 763
Dziś postanowiłam trochę inaczej ugotować moja zupę niż dotychczas. Zwykle ni...
Odsłon: 71
Składniki
Farsz: Mięso drobniutko siekamy. Cebulę obieramy, kroimy w drobną kostkę i przesmażamy na maśle, tak żeby się zeszkliła. Wrzucamy mięso doprawiamy solą i pieprzem, mieszamy i kilka chwil przesmażamy. Jeśli farsz jest za suchy możemy dodać trochę wywaru z mięsa.
Ciasto: Mąkę przesiewamy na stolnicę, robimy w środku dołek i wlewamy łyżkę roztopionego masła. Powoli wlewamy też szklankę wody. Ilość dodanego płynu będzie zależała od wilgotności mąki; dolewamy tyle, ile zabierze mąka. Wyrabiamy, aż powstanie jednolite, gładkie ciasto. Dobrze wyrobione ciasto powinno być elastyczne i gładkie. Pozostawiamy je na pół godziny przykrywając ściereczką,
następnie, dzielimy je na dwie, trzy porcje i wałkujemy na grubość 2 mm. Jeżeli nadziewamy pierogi owocami, to ciasto powinno być trochę luźniejsze i grubsze. Z ciasta wykrawamy foremką okrągłe placuszki, na środek nakładamy farsz i dokładnie zlepiamy brzegi, wrzucamy pierogi do gotującej, posolonej wody, po wypłynięciu gotujemy jeszcze 3 minuty.