Do góry

Dania główne Przepis na:

Pierogi z pieczonym karpiem

Pierogi z pieczonym karpiem

Autor: GREGORHSPEED

Przepisów i artykułów: 1757 Ocena: 40395

Dodano: 28.11.2017

Odsłon: 12130

Nasze eksperymenty na święta przynoszą rezultaty.

Składniki

  • Farsz:
  • 1 kg karpia
  • pół litra bulionu warzywnego
  • pół cytryny
  • 1 listek laurowy
  • 4 łyżki oliwy z oliwek
  • 4 cebule
  • 100 g orzechów włoskich
  • 100 g płatków migdałowych
  • 1 łyżka drobno pokrojonej natki
  • 1 kromka białego chleba
  • szafran
  • sól, pieprz
  • Ciasto:
  • 500 g mąki
  • 250-300 ml gorącej wody
  • 100 g masła
5-6 os. > 60 min łatwe tanie

Przygotowanie

  1. Płaty karpia dzielimy na mniejsze kawałki, oprószamy solą, przekładamy do naczynia żaroodpornego.
    Następnie zalewamy bulionem, dodajemy pokrojoną w ósemki cebule, posypujemy pokruszonymi liśćmi laurowymi, posiekaną natką i grubo mielonym czarnym pieprzem, polewamy oliwą.
    Zapiekamy 30 min w temperaturze 170°C.

    Orzechy oraz płatki migdałów zmiksowałem razem z chlebem, sokiem, kawałkiem skórki cytryny i szafranem.

    Płaty karpia oddzielamy od ości, dodajemy masę orzechowo-migdałową, dodajemy zapiekane cebule.

    Wszystko mielimy na jednolitą masę, do smaku doprawiamy solą i pieprzem.

    Ciasto:

    W misce usypujemy kopczyk z mąki, robimy dołek i wlewamy gorącą wodę. Delikatnie, przy pomocy noża zagniatamy mąkę do środka. Gdy już mąkę z wodą wyrobimy, ponownie robimy w cieście dołek, wsypujemy odrobinę mąki i wbijamy jajko. Ciasto wyrabiamy dłońmi tak aby było lekko „lejące”. Wyrobione ciasto cienko rozwałkowujemy, przy pomocy szklanki wycinamy kółka.

    Na środek każdego kółka kładziemy farsz, pierogi zlepiamy, wrzucamy do osolonego wrzątku, gotujemy 3 min od momentu wypłynięcia na powierzchnię wody.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (10)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

BEATA1978 30 listopada 2017 Arek widzę, że u Was już świątecznie na całego :) Pierożki super, fajny farsz Odpowiedzi: 1 ▼

1 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Docherro 30 listopada 2017 Jestem zauroczona tym farszem,muszę kiedyś wypróbować...na pewno przepyszne:) Odpowiedzi: 1 ▼

1 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Bellapi 29 listopada 2017 Warte wypróbowania :) na pewno się nie zawiodę :P Odpowiedzi: 1 ▼

1 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń