Do góry

Dania główne Przepis na:

Pierogi ze szpinakiem

Pierogi ze szpinakiem

Autor:

Przepisów i artykułów: 111 Ocena: 829

Dodano:

Odsłon: 3557

Pierogi są tak wdzięcznym daniem, że na ich nadzienie można tworzyć różne wariacje. Dziś przedstawiam wersje ze szpinakiem :)

Składniki

  • Na ciasto:
  • 1/2 kg mąki
  • 1/2 szklanki ciepłej wody
  • 4 łyżki oleju
  • Na farsz:
  • 250 g mrożonego szpinaku
  • 250 g półtłustego białego sera
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżka masła
  • sól
  • pieprz
  • Dodatki:
  • masło do polania
  • orzechy do posypania
  • kiełki rzodkiewki
> 6 os. 60 min łatwe tanie

Przygotowanie

  1. Mąkę przesiewamy, dodajemy olej. Wyrabiamy elastyczne ciasto, stopniowo dodając wodę. Cienko rozwałkowujemy. Wycinamy kółka za pomocą szklanki.

  2. Szpinak rozmrozić. Masło roztopić na patelni, zeszklić czosnek. Dodać szpinak i smażyć, aż nadmiar wody odparuje. Dodać zmielony ser. Dobrze wszystko wymieszać. Posolić i popieprzyć do smaku. Farsz nakładać łyżeczką na wykrojone kółka z ciasta, zlepiać dokładnie brzegi, uważając, aby farsz nie dostał się między ciasto.

  3. Wrzucamy partiami do garnka z gotującą się wodą, delikatnie przemieszać drewnianą łyżką i po wypłynięciu na wierzch gotować jeszcze 2 minuty. Wyciągać na talerz łyżką cedzakową. Polać roztopionym masłem, posypać posiekanymi orzechami włoskimi i kiełkami rzodkiewki.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (2)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń