Do góry

Dania główne Przepis na:

Piersi kaczki z gruszkami

Piersi kaczki z gruszkami

Autor: Obserwator

Przepisów i artykułów: 740 Ocena: 14226

Dodano: 03.12.2017

Odsłon: 15159

Danie z kuchni polskiej. Sprawdzone połączenie mięsa kaczki z gruszką.

Składniki

  • 800 g piersi kaczki
  • 500 g gruszek
  • 2 cebule
  • pół szklanki białego wytrawnego wina
  • pół szklanki śmietany
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 1/4 łyżeczki suszonego tymianku
  • 1 łyżka natki pietruszki
  • kawałek cynamonu
  • goździk
  • liść laurowy
  • 4 łyżki masła
  • cukier 1 łyżka
  • sól
  • pieprz
3-4 os. > 60 min łatwe przystępne

Przygotowanie

  1. Piersi kaczki natarłem pastą z łyżki soku cytrynowego, dwóch łyżek masła, soli i odrobiny tymianku. Gruszki obrałem, przekroiłem, wypestkowałem, skropiłem sokiem z cytryny.

    Na aluminiowej folii rozłożyłem skórki gruszek, a na nich piersi kaczki. Folię zawinąłem. Zapiekałem 50 minut w temp. 140 stopni C.

  2. Połowę gruszek pokroiłem w kostkę. Pokrojone cebule zeszkliłem na 2 łyżkach masła. Dodałem pokrojone gruszki, liść laurowy, tymianek, natkę, cynamon, goździk, sól, pieprz, krótko podsmażyłem. Wlałem wino , dusiłem około 20 minut. Po tym czasie wyjąłem przyprawy, zmiksowałem. Do rondla dodałem śmietanę , podgrzałem ok. 5 minut.

    Pozostałe gruszki ugotowałem ok. 3 min. w wodzie z łyżką cukru. Wyjąłem, osączyłem..
    Pokrojone piersi kaczki podałem z sosem, obłożyłem ugotowanymi gruszkami.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (6)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń