Do góry

Zupy Przepis na:

Pikantna tajska zupa z kurczakiem i papryką

Pikantna tajska zupa z kurczakiem i papryką

Autor:

Przepisów i artykułów: 46 Ocena: 800

Dodano:

Odsłon: 20022

Lekka, prosta w przygotowaniu, pikantna, pełna aromatycznych przypraw tajska zupa z kurczakiem i papryką.

Składniki

  • 1 l bulionu warzywnego
  • 400 ml mleka kokosowego
  • 400 g fileta z piersi kurczaka
  • 200 g ryżu
  • 150 g papryki czerwonej
  • 50 g cebuli
  • 20 g świeżego imbiru
  • 1 papryczka chilli
  • 1 limonka
  • 1 łyżka sosu sojowego
  • 1 łyżka pasty curry, zielonej lub czerwonej
  • 1 łyżeczka trawy cytrynowej
  • 1 ząbek czosnku
  • Oliwa z oliwek
  • Sól i pieprz
3-4 os. 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Pierś z kurczaka pokrój w cienkie plastry, skrop niewielką ilością soku z limonki, dopraw curry, solą, pieprzem, polej oliwą z oliwek i odstaw.

  2. W garnku zagotuj litr bulionu warzywnego i wlej mleko kokosowe. Dopraw niewielką ilością soli i świeżo mielonego pieprzu. Dodaj posiekaną papryczkę chili razem z pestkami, posiekany świeży imbir oraz łyżkę pasty curry. Całość wymieszaj i podgotuj. Dodaj startą skórkę z limonki i łyżeczkę trawy cytrynowej. Wymieszaj i gotuj przez kilka minut. Dodaj posiekany ząbek czosnku i łyżkę sosu sojowego. Wymieszaj i nadal gotuj.

  3. Na patelni rozgrzej niewielką ilość oliwy z oliwek, wrzuć pokrojoną cebulę i czerwoną paprykę, dopraw solą, pieprzem i smaż do momentu, aż papryka zmięknie. Następnie wrzuć wszystko do garnka, w którym gotujesz zupę.

  4. Na rozgrzaną patelnię wrzuć pierś z kurczak, usmaż, dodaj do garnka z zupą i gotuj na małym ogniu.

  5. Ugotuj ryż według przepisu na opakowaniu i podawaj z gotową zupą.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (2)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń