Do góry

Dania główne Przepis na:

Pikantne curry dyniowe

Pikantne curry dyniowe

Autor:

Przepisów i artykułów: 106 Ocena: 1784

Dodano:

Odsłon: 13209

Dzisiaj cd. inspiracji dyniowych. Dynia hokkaido zerkała na mnie już kilka dni z parapetu ale nie miałam na nią pomysłu. Inspiracje przyniósł ostatni nr KUKBUK.

Składniki

  • 1 kg obranej i pokrojonej w grubą kostkę dyni
  • 1 cebula pokrojona w piórka
  • 2 ząbki czosnku, obrane i posiekane
  • 1 łyżeczka przyprawy garam masala
  • 1/2 łyżeczki sproszkowanego imbiru
  • sok z 1 limonki
  • 2 łyżki zielonej pasty curry
  • 1 łodyga trawy cytrynowej
  • 1 mała żółta papryczka chilli
  • puszka mleczka kokosowego
  • 1/2 pęczka pietruszki (może być również kolendra)
  • Pieprz , sól
  • 2 łyżki oleju
3-4 os. 60 min łatwe przystępne

Przygotowanie

  1. W dużym rondlu o grubym dnie rozgrzewamy olej. Dodajemy pastę curry, przyprawę garam masala, imbir,zmiażdżoną trawę cytrynową i sok z limonki. Delikatnie mieszamy, solimy i chwilę podsmażamy. Wrzucamy cebulę i podsmażamy jeszcze przez chwilę. Dodajemy czosnek i dynię oraz posiekaną żółtą papryczkę chilli. Wlewamy mleczko kokosowe. Przykrywamy rondel pokrywą i dusimy aż dynia zmięknie ale się nie rozpadnie. Piękny zapach w całej kuchni gwarantowany. Przed podaniem curry posypujemy pietruszką bądź kolendrą a podajemy albo z ryżem albo ze świeżą bagietką.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń