Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis dnia: 07-01-2017
Bardzo lubię proste, smakowite i szybkie w przygotowaniu dania obiadowe. Jednym z nich są placki ziemniaczane, które uwielbiam od najmłodszych lat. Klasyczne placki ze śmietaną są pyszne, ale ich smak może stać się jeszcze lepszy - oryginalny i wyrazisty. Kiedy dodamy im odrobiny charakteru w postaci ostrej papryki oraz wyjątkowego smaku suszonych pomidorów, to zupełnie je odmienimy. W tym połączeniu składników, placki najlepiej smakują z sosem czosnkowym lub gęstym sosem pomidorowym. Gorąco polecam :)
Czy możliwe jest przygotowanie ciasta czekoladowego w 5 minut? Oczywiście, że...
Odsłon: 19164
Ciasto Delicjusz to ciasto składające się z dwóch rodzajów ciasta biszkoptowe...
Odsłon: 9524
Placek jarosza to znakomita propozycja na lekki lunch. Puszyste ciasto z doda...
Odsłon: 2084
Przepis na pyszne i mocno kremowe risotto z bobem, boczkiem i prażonymi ziarn...
Odsłon: 4088
Pyszne, puszyste i delikatne ciasto jogurtowe z owocami. Idealne w sezonie ow...
Odsłon: 694
Pomysł na smaczne bezmięsne kanapki.
Odsłon: 353
Czy możliwe jest przygotowanie ciasta czekoladowego w 5 minut? Oczywiście, że...
Odsłon: 19164
Ciasto Delicjusz to ciasto składające się z dwóch rodzajów ciasta biszkoptowe...
Odsłon: 9524
Placek jarosza to znakomita propozycja na lekki lunch. Puszyste ciasto z doda...
Odsłon: 2084
Przepis na pyszne i mocno kremowe risotto z bobem, boczkiem i prażonymi ziarn...
Odsłon: 4088
Pyszne, puszyste i delikatne ciasto jogurtowe z owocami. Idealne w sezonie ow...
Odsłon: 694
Pomysł na smaczne bezmięsne kanapki.
Odsłon: 353
Składniki
Obrane ziemniaki ścieramy na tarce o drobnych oczkach, wylewamy masę na sitko ustawione na naczyniu i delikatnie odciskamy. Ziemniaki mieszamy z jajkami i mąką, dodajemy przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku, startą cebulę, posiekany koperek oraz pokrojone drobno suszone pomidory. Z naczynia, nad którym odcedzaliśmy ziemniaki z nadmiaru wody, odlewamy delikatnie sok zostawiając na dnie skrobię ziemniaczaną. Skrobię dodajemy do masy ziemniaczanej wraz 1 łyżką śmietany, ostrą papryką, kurkumą, solą i pieprzem. Porcje masy nakładamy łyżką na dobrze rozgrzany olej rzepakowy i smażymy z obu stron na złoty kolor.
Placki po usmażeniu odsączmy z nadmiaru oleju na ręczniku papierowym.
Gotowe placki podajemy z sosem czosnkowym, pomidorowym lub kwaśną śmietaną. Życzę smacznego! :)