Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
"Oskar Pischinger - cukiernik wiedeński; twórca genialnego w swojej prostocie tortu. W Galicji do dziś określa się mianem pischingera tort z wafli, przekładany masą czekoladową". To cytat z arcyciekawej książki Roberta Makłowicza "CK kuchnia" (Wyd. Znak, 2001). Piszingera znam jeszcze z dzieciństwa, kiedy mama robiła go z byle okazji. O czekoladę wtedy było trudno, więc zdarzały się różne "wariacje na temat", ale każda pyszna. Przepis również pochodzi z powyższej książki.
Nie wiem jak wy ale my uwielbiamy zupy grzybowe różnego rodzaju z pieczarek,...
Odsłon: 325
Brak pomysłu na piątkowy obiad? Oto przepis na kotlety wegetariańskie bez mię...
Odsłon: 4410
Dorada z grilla to jedna z najsmaczniejszych i najzdrowszych morskich ryb. Wp...
Odsłon: 1865
Superszybki makaron z pieczarkami – idealny, gdy głód nie chce czekać. Prosty...
Odsłon: 3632
Witam serdecznie :-) Dzisiaj zrobimy pyszną surówkę z młodej kapusty, idealny...
Odsłon: 31248
Nie wiem jak wy ale my uwielbiamy zupy grzybowe różnego rodzaju z pieczarek,...
Odsłon: 325
Brak pomysłu na piątkowy obiad? Oto przepis na kotlety wegetariańskie bez mię...
Odsłon: 4410
Dorada z grilla to jedna z najsmaczniejszych i najzdrowszych morskich ryb. Wp...
Odsłon: 1865
Superszybki makaron z pieczarkami – idealny, gdy głód nie chce czekać. Prosty...
Odsłon: 3632
Witam serdecznie :-) Dzisiaj zrobimy pyszną surówkę z młodej kapusty, idealny...
Odsłon: 31248
Składniki
Orzechy zmiel drobno, czekoladę zetrzyj na tarce o drobnych oczkach. Utrzyj żółtka z cukrem i dodaj je do również utartego (15 dag) masła. Dodaj orzechy i czekoladę i dokładnie wymieszaj.
Posmaruj masą czekoladowo - orzechową cztery wafle i połóż jeden na drugim. Na wierzchu połóż suchy wafel, przykryj folią, obciąż deseczką i odstaw w chłodne miejsce.
Włóż do miski metalowej pokruszoną tabliczkę czekolady, skrop nieco wodą i dodaj resztę (5 dag) masła. Postaw miskę na rondelku z gotującą się wodą i mieszając rozpuść składniki.
Ciepła masą posmaruj górę tortu i zostaw aż zastygnie. Potnij ostrym nożem na nieduże kawałki.