Do góry

Dania główne Przepis na:

Placki z kaszy kuskus i twarogu

Placki z kaszy kuskus i twarogu

Autor:

Przepisów i artykułów: 199 Ocena: 4067

Dodano:

Odsłon: 3377

Złociste, pożywne, chrupiące, dostarczające sporą dawkę energii

Składniki

  • Kasza kuskus 300 gram
  • Twaróg chudy 400 gram
  • Mąka 8 łyżek
  • Jajka 3 szt.
  • Cukier puder 5 łyżek
  • Cukier wanilinowy 1 łyżka
  • Szczypta soli
3-4 os. 30 min łatwe tanie

Przygotowanie

  1. Kaszę kuskus przygotowujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu (proporcje wody do kaszy 1:1). Odstawiamy do ostygnięcia. Twaróg rozgniatamy widelcem i dodajemy do ostudzonej kaszy. Dosypujemy do tego cukier puder, mąkę, szczyptę soli, cukier wanilinowy i wbijamy jajka (można dodać rodzynki, żurawinę, skórkę pomarańczową, etc.). Wszystko razem mieszamy (powstanie bardzo gęsta masa).

  2. Z powstałej masy lepimy małe placki. Smażymy je na maśle, na rumiano z obu stron. Placki można podawać (wedle upodobań) z miodem, sosami owocowymi, kremem czekoladowym, owocami, itp.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (6)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń