Do góry

Dania główne Przepis na:

Pljeskavica z serem

Pljeskavica z serem

Autor:

Przepisów i artykułów: 830 Ocena: 16025

Dodano:

Odsłon: 5592

Będąc w Macedonii spróbowałem takiej wersji typowego dania z kuchni bałkańskiej. Podałem z ziemniakami zapiekanymi w ziołach z sałatką pomidorową z albańskim serem typu feta. Oryginalny przepis ma w składzie owczy ser kaszkawał. Ja jeszcze w Polsce nie widziałem. Zastąpiłem twardym serem cheddar.

Składniki

  • 400 g łopatki wieprzowej
  • 400 g łopatki wołowej
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 papryczka peperonii
  • 100 g twardego sera
  • sól
  • pieprz
  • 2 łyżeczki słodkiej papryki
  • oliwa do smażenia
3-4 os. > 60 min łatwe przystępne

Przygotowanie

  1. Mięso zmieliłem na najmniejszych oczkach. Dodałem bardzo drobno posiekaną cebulę i czosnek. Papryczki pokroiłem na małe kawałki. Dodałem przyprawy. Wymieszałem składniki łyżką, a następnie ręcznie dokładnie wyrobiłem. Dodałem pokrojony w kostkę ser, wymieszałem.

    Z przygotowanej mięsnej masy uformowałem płaskie kotlety. Na grillowej patelni rozgrzałem odrobinę oliwy z oliwek, smażyłem kotlety z obu stron po 6-7 min.

Twoje notatki do przepisu

Wideo do przepisu:

http://www.rngkitchen.pl/

Komentarze do przepisu (2)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń