Do góry

Przekąski Przepis na:

Pomidory faszerowane tuńczykiem

Pomidory faszerowane tuńczykiem

Autor:

Przepisów i artykułów: 263 Ocena: 6689

Dodano:

Odsłon: 15946

Gdy za oknem upał i nie mamy ochoty stać przy kuchence i gotować możemy przyrządzić coś na zimno - szybkie i lekkie pomidory faszerowane. W skład farszu wchodzi sycący tuńczyk i orzeźwiający ogórek. Do tego szczypiorek i świeża bazylia... Polecam!

Składniki

  • 4 pomidory
  • puszka tuńczyka w sosie własnym
  • 3 jajka ugotowane na twardo
  • pół zielonego ogórka szklarniowego
  • Pieprz ziołowy
  • 2-3 łyżki majonezu
  • 3 łyżki posiekanego szczypiorku
  • 2 łyżki posiekanej świeżej bazylii
3-4 os. 15 min łatwe tanie

Przygotowanie

  1. Pomidory myjemy, osuszamy i odcinamy wierzchy. Łyżeczką delikatnie wydrążamy miąższ, kroimy go w kostkę i odstawiamy na sitku do odsączenia soku. Wydrążone pomidory wewnątrz posypujemy odrobiną soli i odwracamy dnem do góry, by wypłynął nadmiar soku.
    Jajka i ogórek kroimy w drobną kostkę. Tuńczyka odsączamy i przekładamy do miski. Dodajemy jajka, ogórek, miąższ pomidorów, szczypiorek, bazylię. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem, dodajemy majonez i mieszamy. Farszem napełniamy pomidory, każdy przykrywamy ściętym wierzchem i układamy na talerzu wyłożonym np. sałatą.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (3)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń