Do góry

Dania główne Przepis na:

Pyszne pierogi ruskie

Pyszne pierogi ruskie

Autor:

Przepisów i artykułów: 61 Ocena: 476

Dodano:

Odsłon: 19782

Wszyscy kochamy pierogi dlatego dzisiaj podajemy przepis na pyszne pierogi ruskie. Ciasto na pierogi według naszego przepisu jest delikatne, a farsz bogaty i pełen smaku. Zapraszamy po więcej informacji na bloga: www.smacznebodomowe.pl

Składniki

  • 500 gramów mąki pszennej (typ 650)
  • 60 mililitrów oleju
  • 200 mililitrów wody
  • 600 gramów ziemniaków
  • 350 gramów półtłustego sera twarogowego
  • 2 duże cebule
  • 150 gramów wędzonego boczku
  • 25 gramów masła
  • Sól i pieprz do smaku
3-4 os. > 60 min średnie tanie

Przygotowanie

  1. Farsz:

    • Ziemniaki obieramy i gotujemy do miękkości
    • Ser twarogowy przekładamy do miski i rozdrabniamy za pomocą widelca
    • Jedna cebule kroimy w drobna kostkę i podsmażamy na złoty kolor, następnie przekładamy do twarogu
    • Ziemniaki po ugotowaniu przeciskamy przez prasę i dodajemy do twarogu z cebulką
    • Gotowy farsz mieszamy i doprawiamy solą oraz pieprzem do smaku

  2. Ciasto:

    • Do misy dodajemy 500 gramów mąki, pół łyżeczki soli oraz 60 mililitrów oleju (około 4 łyżki) i mieszamy
    • Zagotowujemy wodę, odmierzamy 200 mililitrów i odstawiamy na 3 minuty a następnie odważamy 25 gramów masła i dodajemy do gorącej wody
    • Gorącą wodę z masłem wlewamy porcjami do mąki a następnie wyrabiamy ręcznie lub za pomocą miksera planetarnego (mieszadło typu hak)
    • Wyrobione ciasto przykrywamy ściereczka i odstawiamy na 20 minut
    • Ciasto dzielimy na kilka porcji które wałkuje na cienkie placki
    • Za pomocą szklanki wycinamy kółka, nadziewamy pierogi farszem i łączymy brzegi
    • Tak przygotowane pierogi wrzucamy do wrzącej wody i gotujemy przez około 3 minut po wypłynięciu
    • Drugą cebulę oraz boczek kroimy w drobna kostkę i podsmażamy na złoty kolor
    • Pierogi wykładamy na talerz i posypujemy smażoną cebulką oraz skwarkami

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (2)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń