Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Nie ma nic pyszniejszego niż miękkie, korzenne, aromatyczne pierniki toruński...
Odsłon: 15731
Przepis dnia
Kremowy sernik rabarbarowy na kruchym spodzie to idealny dodatek do kawy w cz...
Odsłon: 4749
Nauczyłam się ją robić podczas pobytu w Górnej Bawarii w okolicach Monachium....
Odsłon: 417
Nie ma nic pyszniejszego niż miękkie, korzenne, aromatyczne pierniki toruński...
Odsłon: 15731
Przepis dnia
Kremowy sernik rabarbarowy na kruchym spodzie to idealny dodatek do kawy w cz...
Odsłon: 4749
Nauczyłam się ją robić podczas pobytu w Górnej Bawarii w okolicach Monachium....
Odsłon: 417
Składniki
Gotujemy 500 gram ziemniaków. Studzimy i przepuszczamy przez praskę (ziemniaki mogą być z zeszłego dnia).
Pozostałe ziemniaki ścieramy na tarce o najdrobniejszych oczkach. Odsączamy nadmiar wody.
Do dużej miski wkładamy ugotowane i surowe ziemniaki, wsypujemy mąkę ziemniaczaną, mąkę pszenną i sól. Całość mieszamy i formujemy z masy kulki wielkości orzecha włoskiego.
Kulki wkładamy do wrzącej, lekko osolonej wody. Trzeba je lekko zamieszać, żeby nie przywarły do dna garnka. Gotujemy około 5 minut od wypłynięcia pyz na powierzchnię wody. Pyzy ziemniaczane można podawać z sosem i surówką.