Do góry

Przekąski Przepis na:

Quiche (kisz) z brokułami i szynką

Przepis dnia 2012-09-22
Quiche (kisz) z brokułami i szynką

Autor: patusia5

Przepisów i artykułów: 263 Ocena: 6185

Dodano: 19.09.2012

Odsłon: 46224

Quiche (po polsku kisz) to wywodząca się z Francji potrawa składająca się z kruchego lub francuskiego ciasta oraz wytrawnego nadzienia zalanego masą jajeczno - śmietanową. Nadzienie mogą stanowić warzywa, różne gatunki mięsa, sery, zioła i przyprawy. Kisz pieczony jest w okrągłych formach na tartę, najlepiej by było to naczynie ceramiczne, które dłużej utrzymuje ciepło.

Składniki

  • Składniki na formę 24cm.
  • Na kruche ciasto:
  • 250g mąki pszennej
  • 125g masła
  • 1/4 łyżeczki soli
  • 50ml zimnej wody
  • Na nadzienie:
  • 1 brokuł
  • kilka plastrów szynki wieprzowej
  • Na masę jajeczną:
  • 3 jajka
  • 200g serka twarogowego typu Philadelphia
  • pół szklanki mleka
  • 2 łyżki kwaśnej śmietany
  • 100g startego żółtego sera
  • przyprawy: sól, pieprz, zioła prowansalskie
1-2 os. 60 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Ciasto: wszystkie składniki zagniatamy w gładkie ciasto, owijamy folią spożywczą i schładzamy godzinę w lodówce. Następnie ciastem wylepiamy natłuszczone dno i boki formy, nakłuwamy widelcem. Ciasto przykrywamy papierem do pieczenia i obciążamy grochem lub fasolą. Ciasto podpiekamy około 20 minut w 180 stopniach.

  2. Nadzienie: brokuł gotujemy około 3 minut w wodzie z dodatkiem cukru i soli, osączamy i studzimy. Szynkę kroimy w paseczki.

  3. Masa: jajka miksujemy z mlekiem, serem, śmietaną. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem, ziołami i dodajemy starty ser.

  4. Na podpieczonym cieście układamy brokuły, posypujemy szynką. Całość zalewamy masą jajeczną i pieczemy około 30 minut w 180 stopniach. Po upieczeniu odstawiamy na 15 minut.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (7)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

Aloha 14 sierpnia 2014 robiłam, pyszny.
U mnie też nie ma Philadelphi ja zastąpiłam innym.
Wg. nadają się różne serki kremowe np.Turek Kremowy serek śmietankowy,Delicate serek kanapkowy (dostępny w Biedronce), Almette serek kanapkowy. Podobno można też zastąpić serkiem mascarpone.

1 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

dagita 23 października 2013 A czy można pominąć serek Philadelphia bo u mnie nigdzie takiego nie widziałam? Ewentualnie można dać coś w zamian? Odpowiedzi: 1 ▼

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

patusia5 22 września 2012 Cieszę się, iż smakowało. U mnie już kruche ciasto się chłodzi w lodówce, będzie znowu kisz na kolację :) Pozdrawiam!

1 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Maudie 22 września 2012 Patusia,zrobiłam i jest przepyszne!Prezentuje się wspaniale,5,pozdrawiam:)

1 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

elzbieta8960 20 września 2012 Patusia to wyglada pysznie .Mam w ulubionych Twoje przepisy, kilka probowalam i sie nie zawiodlam.Ten tez napewno zrobie....5...:)

1 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Kurka_domowa 19 września 2012 Przepięknie wygląda, aż zrobiłam się głodna :)

1 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń