Do góry

Dania główne Przepis na:

Ruskie kopytka

Dania główne

Autor: nikola2005

Przepisów i artykułów: 108 Ocena: 3326

Dodano: 17.03.2017

Odsłon: 19480

Kopytka są bardzo delikatne to doskonała alternatywa dla zwykłych kopytek ;)

Składniki

  • 500g. białego sera
  • 600g ziemniaków
  • 1 średnia cebula
  • 1 jajko
  • 1.5 - 2 szkl. mąki pszennej + do podsypywania
  • pieprz, sól
3-4 os. > 60 min łatwe tanie

Przygotowanie

  1. Ziemniaki obrać i ugotować
    Cebulę pokroić w drobną kostkę i podsmażyć na oliwie
    Ostudzić i wymieszać ze zmielonymi ziemniakami oraz serem, dodać jajko, mąkę oraz przyprawy

    Ciasto powinno być miękkie ale nie klejące!
    Stolnice podsypać mąką i formować wałeczki po czym pokroić na kształt kopytek

    Gotować w osolonej wodzie ok 3-4min aż do wypłynięcia

    Podawać polane masełkiem z odrobiną cebulki

    Smacznego :)

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (1)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

tolada 21 marca Niby proste, a ja mam problem z konsystencją ciasta polegający na tym, że zarówno te ruskie kopytka, jak i pierogi leniwe zawsze rozłażą mi się podczas krótkiego gotowania... Analizowałem to, co robię, krok po kroku i niestety nie umiem dopatrzec się błędów...

0 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń