Do góry

Dania główne Przepis na:

Rybne kotleciki z sandacza

Przepis dnia 2016-08-11
Rybne kotleciki z sandacza

Autor: tasty-and-fit

Przepisów i artykułów: 111 Ocena: 1225

Dodano: 05.08.2016

Odsłon: 925

Czasami mam nieodpartą ochotę na rybę na obiad, lecz wolę przygotować swoje własne kawałki rybki - wtedy wiem z czego są zrobione i smakują o wiele lepiej niż te kupne! Przepis podpatrzyłam w programie w kuchni+. Kotleciki wyszły soczyste i bardzo smaczne z cytrynową nutą. Doskonale smakują z ziemniaczkami, frytkami, sałatką lub w bułce. Zapraszam!

Składniki

  • 400 g sandacza (dorsza, mintaja lub innej ulubionej ryby wyfiletowanej i bez ości)
  • 1 jajo
  • bułka tarta
  • kilka gałązek koperku
  • sok i skórka z połowy cytryny
  • pół czerstwej kajzerki
  • 1 łyżka kaszy manny
  • 1 łyżeczka startego świeżego imbiru
  • mleko do zalania bułki
  • oliwa z oliwek
  • sól pieprz
3-4 os. 15 min łatwe przystępne

Przygotowanie

  1. Do malaksera wrzucamy pokrojoną drobno rybę, miksujemy i przekładamy do miski - można również zmielić rybę w maszynce do mielenia mięsa. Bułkę zalewamy mlekiem i odstawiamy do namoknięcia. Koperek drobno szatkujemy, dodajemy do ryby razem ze skórką z cytryny, sokiem z cytryny, startym imbirem, solą, pieprzem i kaszą. Bułkę odciskamy z nadmiaru mleka, rozdzieramy ją palcami i dodajemy do ryby. Wszystko dokładnie wyrabiamy dłońmi. Mokrymi dłońmi formujemy zgrabne kotleciki, które obtaczamy w bułce tartej. Smażymy na rozgrzanej oliwie ok. 4 minut z każdej strony. Podajemy z ulubionymi dodatkami. Smacznego!

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (1)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń