Do góry

Sałatki Przepis na:

Sałatka ze szparagami i makaronem

Sałatka ze szparagami i makaronem

Autor:

Przepisów i artykułów: 17 Ocena: 37

Dodano:

Odsłon: 3143

Bo są takie dni kiedy nie chce się gotować, lub nie ma czasu lub pogoda i wysokie temperatury tak doskwierają, że i sił brak. Nadszedł właśnie taki dzień, kiedy nie miałam sił stać dłuższy czas przy kuchence i wymyśliłam sałatkę z tego co aktualnie miałam w lodówce. Prosto, dość szybko, zdrowo - te cele przyświecały mi podczas produkcji miski sałaty dla mojej trzyosobowej rodziny. A przy okazji zrobiłam tak zwane "czyszczenie lodówki" zgodne z ostatnio modną ideą zero waste, którą ja stosuję od nie pamiętam kiedy ale popieram, aby nie marnować jedzenia i zużywać wszystko, co kupujemy. A kupujemy za dużo! A bo to promocja, a bo to 2w1, a bo to 3 rzecz za grosz i nabierzemy, naupychamy tych rzeczy do koszyków a w domu często termin przydatności mija, coś się psuje, coś gnije i większość leci do kosza. Nie róbmy tego i świadomie róbmy zakupy bo marnujemy i pieniądze i czas i jedzenie...

Składniki

  • upieczona pierś kurczaka zagrodowego
  • pęczek szparagów
  • około 50 gram makaronu orkiszowego (muszelki i świderki)
  • 2 garści pomidorków truskawkowych
  • 2 garści rukoli
  • garść sezamu
  • pół czerwonej cebuli
  • kulka mozzarelli eko
  • pół cytryny
  • łyżka miodu
  • czosnek mielony bio
  • 2 łyżki oliwy
3-4 os. 30 min łatwe przystępne

Przygotowanie

  1. Weź duży garnek.
    Wstaw wodę na makaron i szparagi (tak, jedną!). Makaron, wiadomo, poczeka. A szparagi trzeba umyć, moje były zielone więc nie obieram, tylko odłamuje zdrewniałe dolne pędy i kroję w poprzek na kilkucentymetrowe kawałki, zostawiając dłuższe przy główkach. Gdy woda wrze, wrzucamy makaron, mój ma się gotować 8 minut więc po jakiś 2 minutach wrzucam wszystkie kawałki szparagów (do tej wody z makaronu) oprócz główek, po 6 minutach główki. Ugotowany makaron i szparagi przelej zimną wodą i odcedź.

  2. Cebulę pokrój w piórka i zalej sokiem z cytryny, by ją trochę zmacerować, żeby zmiękła, puściła sok i zrobiła się słodziutka. Kurczaka pokrój w drobną kostkę, tak samo mozarellę a pomidorki wzdłuż lub w poprzek, jak lubisz ;) Połącz, Dodaj ugotowany makaron i szparagi, oliwę, miód, sezam i czosnek a na samym końcu umytą i osuszoną rukolę, delikatnie połącz składniki. Odpocznij sobie a potem zjedz ze smakiem ;)

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń