Do góry

Desery Przepis na:

Sernik dyniowy z masą krówkową

Sernik dyniowy z masą krówkową

Autor:

Przepisów i artykułów: 54 Ocena: 924

Dodano:

Odsłon: 11937

Pyszny sernik z dynią w roli głównej. Ciasto jest wilgotne, delikatne i kremowe. Idealne na jesienną chandrę.

Składniki

  • Składniki na spód:
  • 180 g herbatników
  • 100 g masła 82%
  • Składniki na masę serową:
  • 5 jajek
  • 170 g brązowego cukru
  • 750 g dwukrotnie zmielonego twarogu (ja użyłam gotowy z wiaderka)
  • 250 g mascarpone
  • 500 g puree z dyni
  • 1 opakowanie budyniu waniliowego bez cukru (na 500 ml wody)
  • 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego lub kilka kropel aromatu
  • skórka starta z cytryny
  • Składniki na polewę:
  • puszka gotowej masy krówkowej (kajmak)
  • kilka łyżek kremówki 30% lub 36%
  • 0,5 łyżeczki mielonego cynamonu
> 6 os. 60 min łatwe tanie

Przygotowanie

  1. Herbatniki kruszymy za pomocą wałka lub blendera. Dodajemy roztopione masło. Dokładnie mieszamydo konsystencji mokrego piasku. Masą wylepiamy tortownicę o średnicy 24-26 cm. Wstawiamy do lodówki.

  2. Jak zrobić puree z dyni ?
    Dynię kroimy na pół, wydrążamy pestki i kroimy w paski. Układamy na blaszce i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 C. Pieczemy od 40 min do 1 godziny. Sprawdzając widelcem czy dynia jest miękka. Następnie ją studzimy, odkrajamy skórkę i blendujemy - oto nasze puree

  3. Żółtka oddzielamy od białek. Do żółtek dodajemy cukier i ubijamy na gęstą masę. Miksując dodajemy twaróg, następnie mascarpone, puree z dyni, budyń (proszek), ekstrakt waniliowy i skórkę z cytryny.
    Białka ubijamy na sztywno i za pomocą łyżki delikatnie łączymy z masą serowo-dyniową.

    Masę wykładamy na schłodzony spód. Wierzch starannie wyrównujemy. Pieczemy około 80-90 minut w temp. 180 C. Przy czym po 45 minutach nakrywamy papierem do pieczenia wierzch sernika, aby nam się nie przypalił. Studzimy sernik przy otwartych drzwiczkach.

  4. Robimy polewę - puszkę z masą krówkową zalewamy na kilka minut gorącą wodą. Ciepły kajmak mieszamy z kremówką i cynamonem. Rozsmarowujemy na serniku - zostawiamy do ostygnięcia.

    Jeśli sernik nam wyrósł - ścinamy górę tak aby była płaska i aby masa krówkowa ładnie się rozpłynęła po górze.

    Sernik wstawiamy do lodówki aby stężał. Około 2-3 godziny a najlepiej na całą noc. Trzymamy go w lodówce.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń