Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Polecam. Piernik miodem i przyprawami korzennymi stoi i ten taki jest.
Odsłon: 2570
Polecam. Troszkę pracochłonne, ale warto zrobić.
Odsłon: 718
Polecm. Ja oczywiście zaraz dodałabym np żurawinę, orzechy, ale takie było ży...
Odsłon: 1526
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 13971
Polecam. Piernik miodem i przyprawami korzennymi stoi i ten taki jest.
Odsłon: 2570
Polecam. Troszkę pracochłonne, ale warto zrobić.
Odsłon: 718
Polecm. Ja oczywiście zaraz dodałabym np żurawinę, orzechy, ale takie było ży...
Odsłon: 1526
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 13971
Składniki
Śledzie przełożyłem do miski, zalałem 2 l zimnej wody z dodatkiem octu. Odstawiłem na ok. 2 godziny. Po tym czasie odsączyłem i pokroiłem na dzwonka. Suszone prawdziwki opłukałem, przełożyłem do miski, zalałem wrzącą wodą. Gdy grzyby napęczniały wtedy je osączyłem i przepuściłem przez maszynkę z drobnym sitkiem. Cebule obrałem, pokroiłem w cienkie talarki. W szerokim rondlu ułożyłem warstwami : śledzie, cebulę i grzyby, doprawiłem każdą warstwę solą i pieprzem oraz pokruszonymi liśćmi laurowymi. Po ułożeniu wszystkich warstw zalałem śledzie oliwą. Dusiłem na bardzo małym ogniu przez godzinę. Tak przygotowane śledzie można podać zarówno na ciepło jak i na zimno.