Do góry

Dania główne Przepis na:

Spaghetti z boczkiem i bobem

Spaghetti z boczkiem i bobem

Autor:

Przepisów i artykułów: 96 Ocena: 646

Dodano:

Odsłon: 555

Sezon na bób już niebawem, więc czas pomyśleć, co z nim przygotować.

Składniki

  • 250 g makaronu spaghetti
  • 200 g wędzonego boczku
  • 250 g bobu
  • 200 ml śmietany 30%
  • 50 g kremowego serka topionego
  • 1/2 białej cebuli
  • 1 łyżka oleju
  • 1 łyżka posiekanego koperku
  • woda i odrobina soli do gotowania bobu i makaronu
3-4 os. 30 min łatwe przystępne

Przygotowanie

  1. Bób gotujemy w osolonej wodzie, studzimy i obieramy z łupin.

    Makaron gotujemy według przepisu na opakowaniu.

    Boczek kroimy w dużą kostkę, a cebulę w dowolne kawałki. Podsmażamy razem na 1 łyżce oleju.

    Do boczku z cebulą dodajemy ugotowany i obrany z łupin bób. Mieszamy. Całość zalewamy śmietaną i dodajemy serek topiony. Podgrzewamy na wolnym ogniu do czasu, aż serek się rozpuści.

    Na koniec dodajemy posiekany koperek i mieszamy z wcześniej ugotowanym makaronem.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń