Do góry

Dania główne Przepis na:

Strogonow

Strogonow

Autor: Obserwator

Przepisów i artykułów: 651 Ocena: 12890

Dodano: 09.10.2014

Odsłon: 185117

Moja wersja klasycznego dania. Strogonow to potrawa , podobnie jak bigos , kwaśnica czy grochówka u każdego inna .

Składniki

  • 1 kg polędwicy wołowej
  • 30 dag pieczarek
  • 2 cebule
  • szklanka bulionu warzywnego
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 3 ogórki konserwowe
  • 2 papryki ( czerwona i zielona )
  • kieliszek białego wina
  • 1 łyżka musztardy sarepskiej
  • łyżka soku z cytryny
  • łyżka mąki pszennej
  • 3 łyżki masła
  • sól , pieprz
5-6 os. > 60 min łatwe przystępne

Przygotowanie

  1. Wołowinę umyłem , osuszyłem, pokroiłem w cienkie paski ( ok. 4 cm długości i 1 cm grubości ). Skropiłem sokiem z cytryny , odstawiłem na godzinę do lodówki.
    Umyłem pieczarki pokroiłem w cienkie plasterki . Cebulę obrałem i drobno posiekałem . W rozgrzanym rondlu roztopiłem masło , dodałem cebulę , zeszkliłem , dodałem pieczarki , lekko poddusiłem. Paprykę po umyciu pokroiłem w paski , ogórki konserwowe pokroiłem w słupki.
    Mięso oprószyłem mąką , włożyłem do garnka , przesmażyłem krótko na niewielkiej ilości tłuszczu , dodałem bulion , koncentrat pomidorowy , musztardę , wino , paprykę oraz przesmażoną cebulę z pieczarkami , uzupełniłem wodą . W powstałym sosie dusiłem mięso pod przykryciem na wolnym ogniu ,aż było miękkie. Doprawiłem solą i pieprzem. Przed podaniem można zaprawić śmietaną .

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (11)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

embepe13 19 października Będę się upierać przy nazwie "Stroganow", bo tak z rosyjska wymawia się nazwisko autora:) Podane w składnikach masło i mąka wskazują na użycie zasmażki, a z tego bym zrezygnowała, no ale kuchnia to nie apteka, można kreować :)

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

tolada 12 października 2014 "Wołowinę (polędwicę Sic!) umyłem, osuszyłem, wyciąłem z niego (?) wszystkie błony, chrząstki i tłuste kawałki... Przepraszam najmocniej Obserwatora, a moze Gregorhspeed'a, co to była za polędwica z błonami, chrząstkami i tłustymi kawałkami? Dla mnie polędwica to samo chudziutkie mięsko... Odpowiedzi: 2 ▼

25 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

wegeta 10 października 2014 Bardzo lubię .Twoją wersję na pewno zrobię.

7 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

lidka5x5 09 października 2014 Daję Ci plusik od mojego męża, uwielbia Strogonowa, ja nie za bardzo:)))

10 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń