Do góry

Sałatki Przepis na:

Surówka Colesław

Surówka Colesław

Autor:

Przepisów i artykułów: 68 Ocena: 1568

Dodano:

Odsłon: 25005

Pyszna, lekka i przepyszna surówka. Idealna jako dodatek obiadowy ale wybornie smakuje także sama.

Składniki

  • mała główka kapusty ok. 1 kg
  • 1 duża marchew
  • 1 duża cebula
  • 2/4 szklanki majonezu
  • 1/4 szklanki mleka
  • 4 łyżeczki cukru pudru
  • 2 łyżki octu winogronowego
  • łyżka soku z cytryny
  • pół łyżeczki świeżo zmielonego pieprzu
  • płaska łyżeczka soli
3-4 os. > 60 min łatwe tanie

Przygotowanie

  1. Z kapusty ściągnąć wierzchnie liście i wydrążyć głąb. Kapustę drobno poszatkować. Marchew obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Cebulę drobno pokroić. Kapustę, marchew i cebulę połączyć i wymieszać.

  2. W osobnym naczyniu wymieszać mleko z majonezem, dodać cukier puder, ocet i sok z cytryny,wymieszać. Na sam koniec sos doprawić do smaku solą i pieprzem.

  3. Warzywa połączyć z sosem i wymieszać. Gotową surówkę włożyć do lodówki na minimum 2 godziny a najlepiej na całą noc do przegryzienia się.

    Smacznego ;)

Twoje notatki do przepisu

Wideo do przepisu:

http://krakowskiesmaki.blogspot.com/2016/02/surowka-colesaw.html#more

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń