Do góry

Sałatki Przepis na:

Surówka duńska

Surówka duńska

Autor: Futka

Przepisów i artykułów: 832 Ocena: 19012

Dodano: 10.03.2016

Odsłon: 26085

Propozycja na smakowitą surówkę w stylu duńskim, która będzie doskonałym dodatkiem do obiadu. Świeże marchewki, czerwoną cebulkę i bazylię otula duński, tradycyjny sos majonezowy z warzywami o lekkim smaku curry.

Składniki

  • 4 marchewki
  • 1 cebula czerwona
  • garść liści świeżej bazylii
  • 4 łyżki remulady duńskiej
  • pieprz czarny
  • sól do smaku
1-2 os. 15 min łatwe tanie

Przygotowanie

  1. Obrane marchewki ścieramy na tarce o drobnych oczkach, czerwoną cebulę kroimy w małą kosteczkę, a bazylię drobno siekamy. Do pokrojonych warzyw dodajemy 4 łyżki remulady duńskiej, dokładnie mieszamy i doprawiamy całość solą oraz świeżo zmielonym pieprzem. Surówkę wstawiamy na chwilę do lodówki dla odpowiedniego przejścia smaków i aromatów.

    Życzę smacznego! :)

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (9)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

izek 10 marca 2016 W sobotę na pewno zrobię ją do obiadu, bo mega mi się podoba! Odpowiedzi: 1 ▼

3 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Joanna116 10 marca 2016 Bardzo apetyczna surowka :-)i dla mnie niemalze magiczna :-) - przypomina mi z nazwy wielokrotne moje podroze do Danii :-), a w szczegolnosci do miasta Andersena - Odense :-) i spotkania z syrenka w Kopenhadze :-). Odpowiedzi: 1 ▼

2 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń