Do góry

Sałatki Przepis na:

Surówka z kapusty i jabłka

Surówka z kapusty i jabłka

Autor:

Przepisów i artykułów: 120 Ocena: 1925

Dodano:

Odsłon: 3101

Delikatna surówka do obiadu z jabłkiem, marchewką i śmietanowym sosem.

Składniki

  • Kapusta biała - 1/2 małej główki
  • Marchew - 1 sztuka
  • Jabłko - 1 sztuka
  • Natka pietruszki posiekana - 2 łyżki
  • Sól - 1 łyżeczka
  • Sos:
  • Śmietana 30 % - 4 łyżki
  • Sok z cytryny - 2 łyżki
  • Cukier - 1 łyżeczka
  • Sól i pieprz do smaku
3-4 os. 30 min łatwe tanie

Przygotowanie

  1. Kapustę poszatkować lub drobno pokroić i wymieszać w misce z solą. Odstawić na ok. 30 minut, odlać wytworzony sok, a następnie przelać chłodną wodą i dokładnie odcisnąć.

  2. Śmietanę wymieszać z sokiem cytrynowym i przyprawami. Śmietana pod wpływem kwaśnego soku powinna zgęstnieć i uzyskać kremową konsystencję.

  3. Marchew zetrzeć na tarce o drobnych oczkach, a jabłko na tarce
    o grubych oczkach.

  4. Wymieszać wszystkie składniki sałatki z sosem.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (5)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń