Do góry

Desery Przepis na:

Szarlotka

Szarlotka

Autor: Ania1408

Przepisów i artykułów: 13 Ocena: 195

Dodano: 21.01.2018

Odsłon: 486

Idealny pomysł na deser.

Składniki

  • 23 dag mąki
  • 15dag masła
  • cukier wanilinowy
  • jajko
  • 3 łyżki cukru
  • szczypta soli
  • 1,5-2 kg jabłek
  • cynamon
  • płatki migdałowe
> 6 os. > 60 min łatwe tanie

Przygotowanie

  1. Z mąki, masła, cukru, cukru wanilinowego, soli i jajka wyrabiamy ciasto. Następnie schładzamy je w lodówce.

  2. Jabłka obieramy. Część z nich ścieramy na tarce o grubych oczkach, a pozostałe kroimy w kostkę. Przekładamy do garnka i zaczynamy je prużyć. Po ok. 10-15minutach(aż woda odparuje) dodajemy odrobinę cynamonu i cukier do smaku.

  3. Po wyjęciu ciasta z lodówki wylepiamy nim spód i boki tortownicy. Ciepłe jabłka wykładamy na ciasto, wyrównujemy. Na wierzch możemy posypać płatkami migdałowymi.

  4. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika. Pieczemy przez ok.50 minut w w 180*C.

  5. Ja piekłam w tortownicy o średnicy 26cm. :)

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (1)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

Maudie 21 stycznia Pysznie wygląda,aż nabrałam ochoty i w tygodniu zrobię na 100% :)

0 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń