Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 10685
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4800
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 912
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 9122
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 1350
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 10685
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4800
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 912
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 9122
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 1350
Składniki
Z mąki, masła, cukru, cukru wanilinowego, soli i jajka wyrabiamy ciasto. Następnie schładzamy je w lodówce.
Jabłka obieramy. Część z nich ścieramy na tarce o grubych oczkach, a pozostałe kroimy w kostkę. Przekładamy do garnka i zaczynamy je prużyć. Po ok. 10-15minutach(aż woda odparuje) dodajemy odrobinę cynamonu i cukier do smaku.
Po wyjęciu ciasta z lodówki wylepiamy nim spód i boki tortownicy. Ciepłe jabłka wykładamy na ciasto, wyrównujemy. Na wierzch możemy posypać płatkami migdałowymi.
Wstawiamy do nagrzanego piekarnika. Pieczemy przez ok.50 minut w w 180*C.
Ja piekłam w tortownicy o średnicy 26cm. :)