Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wiem wiem, że to kolejny barszcz w mojej kolekcji, ale nic nie poradzę na to, że tak uwielbiamy z Mężem tę zupę :) Ta wersja akurat powstała całkiem przez przypadek, przy myciu lodówki znalazłam w niej 2 duże, schowane między innymi warzywami buraczki, które musiałam jak najszybciej zużyć, inaczej musiałyby wylądować w koszu. Barszcz z tego przepisu wychodzi niesamowicie pyszny, ma piękny, malinowy kolor, może być podawany na zimno jak i na ciepło (gorący barszcz zważy śmietankę!). Z podanych proporcji zupy wystarczy na 4 solidne porcje :)
Przepis na lekką, zdrową i aromatyczną zupę z zielonych warzyw, którą przygot...
Odsłon: 1340
Proponuję zamknąć trochę słońca w słoiki na zimę, a w nich marchewkę połączon...
Odsłon: 364
Przepis na lekką, zdrową i aromatyczną zupę z zielonych warzyw, którą przygot...
Odsłon: 1340
Proponuję zamknąć trochę słońca w słoiki na zimę, a w nich marchewkę połączon...
Odsłon: 364
Składniki
Buraki i marchew obieramy, z jabłka wydrążamy gniazdo nasienne. Warzywa kroimy na mniejsze kawałki, zalewamy zimną wodą, wrzucamy kilka ziaren ziela angielskiego, liście laurowe i stawiamy na pełnym gazie, ale tylko do momentu zawrzenia. Garnek z barszczem przykrywamy bawełnianą ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na min. 1 godz.
Z barszczu wyciągamy ugotowane warzywa. Buraki scieramy na tarce o dużych oczkach i dodajemy do zupy.
Barszcz doprawiamy do smaku solą, pieprzem, octem i kwaśną śmietaną. Od tego momentu barszczu nie można już zagotować, bo śmietana może się zważyć. Zupę podajemy z ugotowanymi ziemniaczkami - pokrojonymi lub utłuczonym, na ciepło lub na zimno. SMACZNEGO :)
zdj