Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Dlaczego tak lubimy tarty? Bo można je podawać na słodko lub słono z przeróżnymi dodatkami. Dla nas tarta jest tak uniwersalna jak pierogi, ale jest z nią zdecydowanie mniej roboty. W pokoju zalegało mi już dawno zapomniane wiadro kiszonej kapusty. Pierwotnie miałam w planach zrobienie bigosu.. ale cóż to za bigos w którym nie ma boczku? I decyzja, którą podjęłam była właściwa. Tarta wyszła rewelacyjna, polecam ją wypróbować :-)
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 11088
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4904
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 1054
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 9611
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 1427
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 11088
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4904
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 1054
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 9611
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 1427
Składniki
Przygotowujemy spód do tarty wg przepisu podanego powyżej.
W dużym rondlu rozgrzewamy oliwę z masłem, dodajemy kminek. Gdy aromat przyprawy zacznie się unosić, wrzucamy przepłukaną z zalewy kiszoną kapustę i podsmażamy. Po ok 5 minutach dodajemy wino, miód, pokrojone w kostkę morele, sól i pieprz. Całość dusimy pod przykryciem ok 30 minut. Studzimy. Na osobnej patelni rozgrzewamy łyżkę masła i wrzucamy mrożone grzyby. Gdy puszczą całkowicie wodę, dodajemy je do kapusty.
Na podpieczony spód tarty wykładamy farsz, a na jego wierzchu układamy gwiazdki wycięte z pozostałego ciasta i igiełki rozmarynu. Tartę pieczemy ok 35 minut w 170*C.
zdj
zdj
zdj