Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Zapiekanka z gotowanych ziemniaków z szynką i parmezanem. Może służyć jako przekąska, ale świetnie nada się jako danie główne. Można podać jedynie z sałatką, można również z sosem - pomidorowym czy grzybowym. Danie pochodzące z Kampanii (południowe Włochy, okolice Neapolu)
Czekoladowe marzenie to deser, który będzie śnił się po nocach każdemu miłośn...
Odsłon: 10926
Przepis dnia
Zrazy nadziewane i zawijane można robić z różnych mięs, ale te klasyczne są z...
Odsłon: 1985
Najprostsze na świecie babeczki kakaowe. Mimo iż są proste i szybkie w przygo...
Odsłon: 94
Czekoladowe marzenie to deser, który będzie śnił się po nocach każdemu miłośn...
Odsłon: 10926
Przepis dnia
Zrazy nadziewane i zawijane można robić z różnych mięs, ale te klasyczne są z...
Odsłon: 1985
Najprostsze na świecie babeczki kakaowe. Mimo iż są proste i szybkie w przygo...
Odsłon: 94
Składniki
Ugotuj ziemniaki w łupinach w osolonej wodzie. Obierz i jeszcze ciepłe przeciśnij przez praskę. Dodaj szynkę, natkę, jajka, mleko, parmezan. Wymieszaj dokładnie i dopraw do smaku.
Nagrzej piekarnik do 200 stopni (góra - dół). Okrągłą, wysoką blaszkę lub tortownicę wysmaruj tłuszczem i wysyp tartą bułką. Wyłóż masę do formy i wyrównaj wierzch. Posyp odrobiną tartej bułki i skrop oliwą.
Piecz do momentu, aż wierzch pokryje się złotą skorupką. Podawaj na ciepło, chociaż na zimno również smakuje.
P.S. Ponieważ została porcja z poprzedniego dnia, podałem podgrzaną w piekarniku (zawiniętą w folię aluminiową) polaną sosem pieczarkowo - porowym. Chyba nawet lepsza!