Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Zapiekanka z gotowanych ziemniaków z szynką i parmezanem. Może służyć jako przekąska, ale świetnie nada się jako danie główne. Można podać jedynie z sałatką, można również z sosem - pomidorowym czy grzybowym. Danie pochodzące z Kampanii (południowe Włochy, okolice Neapolu)
Pyszne ciasteczka kruch z ulubionym dżemem e zapraszam po przepis
Odsłon: 17768
Polecam. Troszkę pracochłonne, ale warto zrobić.
Odsłon: 1855
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 15551
Imprezowe paszteciki z wędliną i ogórkiem są wyjątkową, pyszną i orzeźwiającą...
Odsłon: 7088
Pyszne ciasteczka kruch z ulubionym dżemem e zapraszam po przepis
Odsłon: 17768
Polecam. Troszkę pracochłonne, ale warto zrobić.
Odsłon: 1855
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 15551
Imprezowe paszteciki z wędliną i ogórkiem są wyjątkową, pyszną i orzeźwiającą...
Odsłon: 7088
Składniki
Ugotuj ziemniaki w łupinach w osolonej wodzie. Obierz i jeszcze ciepłe przeciśnij przez praskę. Dodaj szynkę, natkę, jajka, mleko, parmezan. Wymieszaj dokładnie i dopraw do smaku.
Nagrzej piekarnik do 200 stopni (góra - dół). Okrągłą, wysoką blaszkę lub tortownicę wysmaruj tłuszczem i wysyp tartą bułką. Wyłóż masę do formy i wyrównaj wierzch. Posyp odrobiną tartej bułki i skrop oliwą.
Piecz do momentu, aż wierzch pokryje się złotą skorupką. Podawaj na ciepło, chociaż na zimno również smakuje.
P.S. Ponieważ została porcja z poprzedniego dnia, podałem podgrzaną w piekarniku (zawiniętą w folię aluminiową) polaną sosem pieczarkowo - porowym. Chyba nawet lepsza!