Do góry

Desery Przepis na:

tort czekoladowo-śliwkowy

tort czekoladowo-śliwkowy

Autor:

Przepisów i artykułów: 465 Ocena: 15277

Dodano:

Odsłon: 10490

tort jest z tych cięższych i w sam raz pasuje na jesień bądź zimę, Ja każdy blat tortu posmarowałam czeko-śliwką, ale można użyć samych powideł śliwkowych

Składniki

  • ciasto biszkoptowe: 4 jajka
  • 100g cukru
  • 70g mąki pszennej
  • 30g kakao
  • 1 budyń czekoladowy
  • 1 plaska lyżeczka proszku do pieczenia
  • Krem czekoladowy ze śliwkami: 2,5 szkl mleka
  • 3 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • 2 -3 łyżki kakao
  • 1/2 szkl cukru
  • 200g masła
  • 50g posiekanej gorzkiej czekolady
  • ok 3/4 szklanki suszonych śliwek, pokrojonych na ćwiartki
  • 1/2 szklanki rumu
  • dodatkowo: ok 5-6 łyżek czeko-śliwki
  • 100 ml śmietany kremówki 30 %
  • 100 g czekolady gorzkiej
> 6 os. 60 min łatwe przystępne

Przygotowanie

  1. ciasto: Tortownicę o średnicy 22cm wykładamy papierem (samo dno)
    Białka upijamy na sztywna pianę dodając stopniowo cukier. Następnie dodajemy po jednym żółtku. Mieszając już łyżką przesiewamy mąkę,
    kakao, proszek do pieczenia i budyń i delikatnie należy wmieszać. Ciasto przekładamy do tortownicy wyrównujemy i pieczemy około 30-35 minut w 170st. Wystudzony biszkopt przekrawamy na 2 blaty.

  2. krem: Pokrojone śliwki zalewamy rumem i odstawiamy na co najmniej na 2 godziny.

    Odlewamy 3/4 szkl mleka, pozostałe mleko zagotowujemy z cukrem i posiekaną czekoladą. Mąki wsypujemy do garnuszka zalewamy mlekiem które zostawiliśmy; mieszamy. Gdy mleko się zagotuje wlewamy mieszankę i gotujemy budyń. Przykrywamy folią spożywczą
    i odstawiamy do całkowitego wystudzenia. W misce ucieramy masło na puch; dodajemy partiami budyń stale miksując.

    Na koniec dodajemy odsączone śliwki. Rumu który nam został z moczenia śliwek NIE WYLEWAMY!

  3. Do rumu który został nam od moczenia śliwek nalewamy trochę herbaty i nasączamy częścią pierwszy blat biszkoptu. Smarujemy go 2-3 łyżkami czeko-śliwki; kładziemy tak około 3/4 kremu. Drugi blat smarujemy resztą czeko-śliwki. Kładziemy posmarowaną częścią do dołu i nasączamy.

  4. Do małego garnuszka wlewamy śmietanę, podgrzewamy i doprowadzić do wrzenia. Dodajemy posiekaną czekoladę, odstawiamy na 2 minuty. Potem mieszamy do uzyskania gładkiego sosu czekoladowego. Polewę studzimy do temperatury pokojowej i polewamy ciasto. Wierzch dekorujemy pozostałym kremem.

    Cały torcik wkładamy najlepiej na całą noc do lodówki.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (3)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

gochna55 22 października Fantastyczny tort. Zabiorę przepis, niech tam - tyci kawałeczek chyba nie zaszkodzi słodziakowi ale reszta towarzystwa będzie w ... czekoladę i śliwkę wzięta. Super przepis. Dzięki :):)

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

zabecka 04 października Mmmm pyszności!!! Uwielbiam połączenie śliwki z czekoladą!!! Musi być pyszne!

4 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń