Do góry

Desery Przepis na:

Tort koliber

Przepis dnia 2017-05-14
Tort koliber

Autor: programistapogodzinach

Przepisów i artykułów: 96 Ocena: 746

Dodano: 11.05.2017

Odsłon: 4525

Dzisiaj kończę 29 lat zleciało jak nie wiem, ale wiecie co? Czuję się nadal młody i piękny haha :) Przez ostatnie 1,5 roku realizuje cele by spełnić swoje marzenia, więc mogę powiedzieć, że dopiero 1,5 roku temu zacząłem żyć ;) Poczęstujcie się koliberkiem ;) Ten pyszny i zaskakujący w smaku tort jest bardzo prosty i mega smaczny, zróbcie swojej połówce na urodziny będzie zachwycona :)

Składniki

  • Mąka pszenna 500g
  • cukier 350g
  • 2,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • cynamon 2 łyżeczki
  • 200g świeżego ananasa lub z puszki
  • 2 dojrzałe banany
  • ½ dojrzałego mango
  • 250ml oliwy z oliwek
  • 4 jajka
  • łyżka rumu lub aromat rumowy
  • 150g pistacji
  • 400g serka śmietankowego
  • garść listków mięty
  • otarta skórka i sok z limonki
  • 200g cukru pudru opcjonalnie
  • 150g masła
> 6 os. > 60 min łatwe przystępne

Przygotowanie

  1. Składniki suche wsypujemy do miski i dokładnie mieszamy. Owoce blendujemy na gładki mus i miksujemy z jajkami, oliwa i alkoholem. Łączymy ze sobą oba typu składników i dokładnie miksujemy. Dwie tortownice wykładamy papierem do pieczenia i dzielimy ciasto na 2 części. Wlewamy do obu tortownic ciasto i pieczemy w 180 stopniach przez 40 minut. Studzimy oba blaty, a w międzyczasie przygotowujemy krem. Miksujemy cukier z serkiem i masłem. Dodajemy skórkę z limonki, sok i posiekaną drobno miętę. Dokładnie mieszamy. Przekładamy blaty kremem i na wierzchu posypujemy pyłem z pistacji. Ten ostatni dodatek dodaje super chrupiąca teksturę ;) Gotowe, prawda, że proste?:)

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (2)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń