Do góry

Desery Przepis na:

Wafle z galaretką z masą krówkową z czekoladą.

Wafle z galaretką z masą krówkową z czekoladą.

Autor:

Przepisów i artykułów: 38 Ocena: 327

Dodano:

Odsłon: 5305

Wafle można zrobić na 3 sposoby; Galaretka pomarańczowa z czekoladą gorzką, Galaretka wiśniowa z czekoladą białą Galaretka truskawkowa z czekoladą mleczną

Składniki

  • Galaretka truskawkowa 1 op
  • Gorąca woda 400 ml
  • Śmietana kremówka 30% 200 ml
  • Cukier 150 g
  • Masło 1 łyżka
  • Czekolada mleczna 100 g
  • Suche wafle do przełożenia
> 6 os. > 60 min łatwe tanie

Przygotowanie

  1. Najpierw przygotować galaretkę,żeby ostygła i stężała.
    Wsypać do miski galaretkę i zalać gorącą wodą,dokładnie wymieszać,aż się rozpuści.
    Co jakiś czas przemieszać,ma lekko tężeć.

  2. Podgrzać śmietankę kremówkę tak by była lekko ciepła.Lepiej się rozpuści w karmelu.

  3. W garnku karmelizować cukier.Równo rozprowadzić cukier na dnie garnka i roztapiać na niezbyt dużym ogniu.
    W trakcie NIE mieszać by karmel topił się równomiernie i aby nie porobiły się grudki.
    Pod koniec łagodnie ruszam rondelkiem.

  4. Do gorącego karmelu wlewam podgrzaną śmietankę i mieszam,aż karmel się rozpuści.
    Odstawić na bok,by masa nieco przestygła,po czym do jeszcze ciepłej dodaję masło i połamaną czekoladę.
    Mieszam na gładką masę i zostawiam do ostygnięcia(temperatura pokojowa).

  5. Dobrać formę do wafli(można wafle przyciąć).
    Blachę wyłożyć folią aluminiową.

  6. Dwa wafle smaruję równo i dokładnie przestygniętą masą krówkową (połowa na każdy wafel).
    Posmarowane wafle przykrywam dwoma pozostałymi waflami i starannie docisnąć by zlepić je ze sobą.
    Układam jeden na drugim i dociskam deską.

  7. Kiedy galaretka zacznie tężeć,jeden z wafli wkładam do blachy,wylewam galaretkę i przykrywam drugim waflem i delikatnie dociskam.
    Przykrywam folią aluminiową,obciążyć na całej powierzchni (kuchennymi deskami) na całej powierzchni wafla,by nie wyginał się do góry.
    Wstawiam do lodówki na 2 godziny.
    Po tym czasie odwinąć z folii i kroić.
    Można posypać kakao lub polać polewą czekoladową.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń