Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis dnia: 11-11-2017
Półgęsek parzony - wędzony w garnku. Idealna wędlina do kanapek. Polecam :) UWAGA: wędzenie było metodą garnkową która ma inną procedurę wędzenia niż w tradycyjnej wędzarni.
Polecam, pyszna zupa.
Odsłon: 697
Zupa grzybowa smakuje mi o każdej porze roku, dlatego w zamrażalniku zawsze m...
Odsłon: 45
Polecam. Mrożone warzywa sprawdzają się w sałatkach.
Odsłon: 204
Sałatka z tuńczyka z rzodkiewką to doskonałe z pieczonymi ziemniakiem to dosk...
Odsłon: 70
Przepis na pyszną i aromatyczną zapiekankę z makaronem, szparagami i kurczaki...
Odsłon: 251
Nic nowego, ale zawsze smacznego do niedzielnego lub powszedniego obiadu.
Odsłon: 414
Polecam, pyszna zupa.
Odsłon: 697
Zupa grzybowa smakuje mi o każdej porze roku, dlatego w zamrażalniku zawsze m...
Odsłon: 45
Polecam. Mrożone warzywa sprawdzają się w sałatkach.
Odsłon: 204
Sałatka z tuńczyka z rzodkiewką to doskonałe z pieczonymi ziemniakiem to dosk...
Odsłon: 70
Przepis na pyszną i aromatyczną zapiekankę z makaronem, szparagami i kurczaki...
Odsłon: 251
Nic nowego, ale zawsze smacznego do niedzielnego lub powszedniego obiadu.
Odsłon: 414
Składniki
Kompletny filet ze skórą z gęsi z przyprawami.
Wymytą, osuszoną, kompletną pierś, łącznie ze skórą nacieramy dobrze solą peklową, czosnkiem, pieprzem i majerankiem. W międzyczasie moczymy w letniej osolonej wodzie osłonkę białkową o średnicy 100 mm i długości 35 cm.
Zwijamy ścisło natartą przyprawami pierś razem ze skórą i wciskamy zwiniętą do osłonki. Oba końce osłonki zawiązujemy mocno i osznurowujemy jak szynkę. Parzymy w temp. 90 stopni Celsjusza 10 minut i obniżamy temperaturę do 75 stopni i parzymy jeszcze 20 minut. Po sparzeniu wieszamy na kiju do ostudzenia i osuszenia na 24 godziny. Wędzimy 3 godziny w temperaturze 50-60 stopni Celsjusza. Po uwędzeniu wieszamy na kij do wystudzenia, po wystudzeniu wkładamy do lodówki na noc i po tym czasie możemy konsumować. Smacznego!!!
Parzymy w temp. 90 stopni Celsjusza 10 minut i obniżamy temperaturę do 75 stopni i parzymy jeszcze 20 minut. Ja parzyłam razem z salcesonem zrobionym z gęsi.
Po sparzeniu wieszamy na kiju do ostudzenia i osuszenia na 24 godziny. Wędzimy 3 godziny w temperaturze 50-60 stopni Celsjusza.
Po uwędzeniu wieszamy na kij do wystudzenia, po wystudzeniu wkładamy do lodówki na noc i po tym czasie możemy konsumować. Smacznego!!!