Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis dnia: 11-11-2017
Półgęsek parzony - wędzony w garnku. Idealna wędlina do kanapek. Polecam :) UWAGA: wędzenie było metodą garnkową która ma inną procedurę wędzenia niż w tradycyjnej wędzarni.
Smaczna, szybka w wykonaniu przystawka na imprezy i spotkania towarzyskie.
Odsłon: 75
Polecam. Pod choinką smakuje wyjątkowo.
Odsłon: 227
Z podróży kulinarnych Makłowicza. Jej kremowość bakłażan w pełnej krasie.
Odsłon: 103
Pyszne oponki drożdżowe Dziś takie słodkości przy karnawale polecam
Odsłon: 491
Smaczna, szybka w wykonaniu przystawka na imprezy i spotkania towarzyskie.
Odsłon: 75
Polecam. Pod choinką smakuje wyjątkowo.
Odsłon: 227
Z podróży kulinarnych Makłowicza. Jej kremowość bakłażan w pełnej krasie.
Odsłon: 103
Pyszne oponki drożdżowe Dziś takie słodkości przy karnawale polecam
Odsłon: 491
Składniki
Kompletny filet ze skórą z gęsi z przyprawami.
Wymytą, osuszoną, kompletną pierś, łącznie ze skórą nacieramy dobrze solą peklową, czosnkiem, pieprzem i majerankiem. W międzyczasie moczymy w letniej osolonej wodzie osłonkę białkową o średnicy 100 mm i długości 35 cm.
Zwijamy ścisło natartą przyprawami pierś razem ze skórą i wciskamy zwiniętą do osłonki. Oba końce osłonki zawiązujemy mocno i osznurowujemy jak szynkę. Parzymy w temp. 90 stopni Celsjusza 10 minut i obniżamy temperaturę do 75 stopni i parzymy jeszcze 20 minut. Po sparzeniu wieszamy na kiju do ostudzenia i osuszenia na 24 godziny. Wędzimy 3 godziny w temperaturze 50-60 stopni Celsjusza. Po uwędzeniu wieszamy na kij do wystudzenia, po wystudzeniu wkładamy do lodówki na noc i po tym czasie możemy konsumować. Smacznego!!!
Parzymy w temp. 90 stopni Celsjusza 10 minut i obniżamy temperaturę do 75 stopni i parzymy jeszcze 20 minut. Ja parzyłam razem z salcesonem zrobionym z gęsi.
Po sparzeniu wieszamy na kiju do ostudzenia i osuszenia na 24 godziny. Wędzimy 3 godziny w temperaturze 50-60 stopni Celsjusza.
Po uwędzeniu wieszamy na kij do wystudzenia, po wystudzeniu wkładamy do lodówki na noc i po tym czasie możemy konsumować. Smacznego!!!