Do góry

Śniadania Przepis na:

Wytrawne ciasto-chleb z czerwoną kapustą

Wytrawne ciasto-chleb z czerwoną kapustą

Autor:

Przepisów i artykułów: 455 Ocena: 6728

Dodano:

Odsłon: 1465

Powiem tylko tyle...wyśmienite ciasto - chleb, kolorowe, wilgotne i bardzo aromatyczne.

Składniki

  • mąka pszenna 250 g
  • masło kozie 100 g ( może być zwykłe )
  • 1 jajko
  • jogurt naturalny 4 łyżeczki
  • drożdże 20 g
  • 1/2 płaskiej łyżeczki cukru
  • sól, pieprz
  • tymianek + chili jalapeno
  • czerwona kapusta 100-130 g
  • 4-5 szparag
> 6 os. 30 min łatwe przystępne

Przygotowanie

  1. Tortownica 15 cm wysmarowana tłuszczem.
    Przełamane szparagi gotujemy około 8 minut w osolonej wodzie i natychmiast schładzamy w zimnej wodzie, osuszamy.
    Mąkę mieszamy z tymiankiem.
    Dodajemy lekko chłodne masło i wszystko rozcieramy palcami na kruszonkę. Do środka kruszymy drożdże, zasypujemy cukrem, dodajemy jajko, jogurt, sól i pieprz i chili.
    Zagniatamy do uzyskania gładkiej masy,
    Ciasto przykrywamy ściereczką, odstawiamy na pół godziny do wyrośnięcia.

  2. W tym czasie bardzo drobno rozdrabniamy kapustę.
    Rozdrobnioną przekładamy do wyrośniętego ciasta i dokładnie wrabiamy w ciasto.

  3. Łodygi szparag kroimy w 2-3 cm kawałki, główki zostawiamy w całości.
    Kawałki łodyg delikatnie mieszamy z ciastem.

  4. Ciasto przekładamy do formy, główki szparag wbijamy w ciasto, przykrywamy ściereczką.
    Piekarnik nagrzewamy do 180 C, wkładamy ciasto i pieczemy około 60 minut.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (9)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

KORAL 16 maja Wszystkim dziękuję.
A ciasto gorąco polecam, wspaniale smakuje i długo zachowuje świeżość.
Odpowiedzi: 3 ▼

1 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Maudie 16 maja Wygląda pięknie i już jest u mnie w książce:)))

1 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń