Do góry

Śniadania Przepis na:

wytrawne gofry

wytrawne gofry

Autor:

Przepisów i artykułów: 191 Ocena: 2974

Dodano:

Odsłon: 851

Wytrawna wersja gofrów. Idealnie odnajdą się jako drugie śniadanie lub ciepła kolacja. Dodatki możemy zmieniać w zależności od tego na co akurat mamy ochotę. Zamiast gofrów można usmażyć placuszki na patelni.

Składniki

  • mąka pszenna pełnoziarnista 2,5 szklanki
  • mleko 1 szklanka
  • maślanka 1 szklanka (jak nie mam to pomijam, daje więcej mleka)
  • jajko 1 szt
  • odrobina sody
  • kiełbasa drobiowa lub z serem 2 szt (lub parówki)
  • kukurydza 1 mała puszka
  • świeży szpinak - pół opakowania lub szczypiorek 1 pęczek
  • ser żółty
  • mogą być różne składniki , w/g własnego smaku
  • sól pieprz margaryna do smażenia
3-4 os. 30 min łatwe tanie

Przygotowanie

  1. Z mąki, jajka, mleka,maślanki i sody robimy ciasto (tak jak na naleśniki, tylko ciasto będzie dużo gęstsze). Kiełbaski kroimy w kostkę, szpinak lub szczypiorek drobno kroimy, żółty ser kroimy w kosteczkę. Wrzucamy te składniki do ciasta, dodajemy odsączoną kukurydzę z puszki. Ja dodałam jeszcze świeży koperek. Solimy i pieprzymy do smaku. Pieczemy w rozgrzanej gofrownicy 7 min. (lub dłużej, zależy od mocy gofrownicy - moja ma 1400W ale nie piekę na największej mocy).

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (1)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

Nevermore 15 października 2017 Fajna odmiana, od tych z cukrem, śmietaną czy dżemem. Pycha :)

2 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń