Do góry

Dania główne Przepis na:

Zapiekanka gołąbkowa

Przepis dnia 2017-07-01
Zapiekanka gołąbkowa

Autor:

Przepisów i artykułów: 414 Ocena: 6703

Dodano:

Odsłon: 11824

Gołąbki w łatwiejszej i szybszej wersji - bez zawijania. :-) Tak przygotowana zapiekanka jest przepyszna, w smaku niemal identyczna jak gołąbki. Umieściłam ją w segregatorze z ulubionymi przepisami i z pewnością jeszcze nie raz powtórzę. Polecam zwłaszcza w sezonie na młodą kapustę.

Składniki

  • 1/2 główki kapusty lub 1 mała
  • 500g mięsa mielonego
  • 1/2 szklanki surowego ryżu
  • 1 cebula
  • 500g passaty pomidorowej (przecier w kartoniku/butelce) + 1/2 szklanki wody
  • sól, pieprz, papryka słodka, papryka ostra
5-6 os. > 60 min łatwe tanie

Przygotowanie

  1. Kapustę szatkujemy, wrzucamy na osoloną wrzącą wodę na około 10 minut. Odcedzamy, wykładamy na dno naczynia żaroodpornego.

  2. Na rozgrzanym oleju podsmażamy mięso mielone wraz z cebulą. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem i papryką. Dodajemy surowy ryż, mieszamy. Całość wykładamy na kapustę do naczynia żaroodpornego.

  3. Passatę mieszamy z wodą, doprawiamy solą i pieprzem. Wylewamy do naczynia żaroodpornego. Naczynie szczelnie owijamy folią aluminiową.

  4. Całość pieczemy w temperaturze 180 stopni przez 1,5h. Mieszamy przed podaniem.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (1)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

Majala 11 marca Podoba mi się ten przepis. Gdy już będzie w sklepach młoda kapusta, to z pewnością skorzystam z tego przepisu.

0 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń