Do góry

Dania główne Przepis na:

Żeberka w ostrym sosie śmietanowym

Żeberka w ostrym sosie śmietanowym

Autor:

Przepisów i artykułów: 155 Ocena: 5640

Dodano:

Odsłon: 22536

Czasem po prostu przychodzi ochota na żeberka.. no i dzisiaj był ten dzień :)

Składniki

  • 1/2 kg żeberek z kośćmi
  • 200 ml śmietanki do sosów 18%
  • cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżeczki musztardy
  • oliwa z oliwek
  • słodka papryka
  • oregano
  • zioła prowansalskie
  • chili
  • sól i pieprz
  • kostka wołowa
1-2 os. > 60 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Żeberka kroimy na mniejsze kawałki, tak aby w każdej porcji były 2 kości, nacieramy papryką, oregano, ziołami prowansalskimi, solą i pieprzem a następnie wkładamy do lodówki na ok 2h.

  2. Wyjmujemy z lodówki i podsmażamy na złoto na oliwie z oliwek - z obu stron.

  3. Do żeberek wlewamy szklankę bulionu, posiekaną w piórka cebulkę i czosnek.

  4. Zmniejszamy ogień i dusimy aż mięso stanie się miękkie.

  5. Wyjmujemy mięso a sos doprawiamy szczyptą chili i musztardą. Wlewamy śmietankę i na wolnym ogniu redukujemy aż zgęstnieje.

  6. Do sosu wkładamy jeszcze na chwilę mięso i dusimy przez 10 min.

  7. Smacznego :)

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (4)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń