Do góry

Przekąski Przepis na:

Ziemniaki zapiekane

Ziemniaki zapiekane

Autor: annawk

Przepisów i artykułów: 231 Ocena: 7020

Dodano: 29.01.2011

Odsłon: 43058

tym razem na kapuścianą nutę :)

Składniki

  • 1/2 małej poszatkowanej kapusty
  • 1 laska kiełbasy ( ulubionej)
  • 1 średnia cebula
  • 1 kg ziemniaków
  • sól, pieprz, majeranek, kminek ( dużo kmiiku)
  • 2-3 łyżki oleju roślinnego
  • 1 łyżka masła klarowanego
3-4 os. > 60 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Kiełbasę i cebulę ( kostka) podsmażyć na oleju, dodać kapustę , doprawić i dusić 15 min czasem mieszając.

  2. Naczynie do zapiekania wysmarować masłem , układać warstwy surowych (obrane i pokrojone w grube plastry) ziemniaków na przemian z kapustą - ziemniaki solić. Ostatnią warstwę niech stanowi kapusta.

  3. Zapiekać ok. 45 min w temp. 180 st. pod przykryciem.

  4. Smacznego - danie szczególnie polecam grulojadom - takim jak ja:)

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (10)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

Ania92 28 lutego 2017 Pycha :) zresztą jak każde danie z ziemniakami!

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

biurwa 19 lutego 2011 Znam to danie i jest pychotka, polecam wszystkim amatorom dobrej kuchni :) Ja czasem dodaje jeszcze paprykę dla koloru :) Pozdrawiam

8 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

annawk 07 lutego 2011 Annuar- cieszę się że smakowała, zapraszam do degustacji iinych moich propozycji i pozdrawiam

8 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Annuar 07 lutego 2011 Mniam... to było aromatyczne, swojskie, sycące, w smaku przypominało mi ogniskowe duszonki :) A jednocześnie szybkie i proste do wykonania :)

8 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

annawk 31 stycznia 2011 nie zalewamy niczym , ziemniaczki się uduszą we własnym i kapuścianym sosie , dlatego trzeba zapiekać pod przykryciem, smacznego

8 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Annuar 31 stycznia 2011 Lubię takie swojskie i jednogarnkowe dania :) Mam jeszcze pytanie: czy niczym nie zalewamy ułożonych warzyw w naczyniu? Czy ziemniaki nie potrzebują jakiejś wody, bulionu itp. ? Czy to ma być właśnie takie upieczone a nie ugotowane i dlatego nie potrzeba płynów ?

6 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

taura 29 stycznia 2011 mniam! Jak skończę dietę, to od razu takie zrobię!

8 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń