Do góry

Dania główne Przepis na:

Złote tofu

Złote tofu

Autor:

Przepisów i artykułów: 123 Ocena: 1970

Dodano:

Odsłon: 6309

Aromatyczne i niskokaloryczne danie. Przepis z ksiazki "This can''''t be tofu"

Składniki

  • twarde tofu, paczka
  • sok z limonki, 2 lyzki
  • olej, 2 lyzki
  • cumin (kmin rzymski) proszek i nasiona, po 1 lyzeczce
  • duza cebula pokrojona na osemki, 1 sztuka
  • papryka pokrojona na kawalki, 1 1/2 sztuki
  • czosnek posiekany, 2 lyzki "z gorka"
  • swiezy posiekany imbir, 2 lyzki "z gorka"
  • chili platki, 1/2 lyzeczki
  • coriander (suszone ziarna koledry), 2 lyzeczki
  • pomidory "roma" pokrojone na kawalki, 4 sztuki
  • swieza koledra posiekana, 3 lyzki
  • sol, pieprz
3-4 os. 15 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Tofu dobrze odsaczyc i osuszyc papierowym recznikiem. Pociac w kostke wielkosci 1cm. Przelozyc do miski i delikatnie wymieszac z polowa soku z limonki, cuminem, sola i pieprzem. Na lyzce oleju obsmazyc tofu na zloty kolor (okolo 4min) Zdjac z gazu i dodac reszte soku z limonki. Na osobnej patelni rozgrzac reszte oleju i dodac nasiona kminu rzymskiego. Po okolo pol min dodac cebule i smazyc az lekko zmieknie. Nastepnie dodac papryke, czosnek, imbir, chili, coriander, smazyc az papryka bedzie pol miekka.Dodac sol i 1/2 szklanki wody. Na koniec dodac pomidory i podsmazone wczesniej tofu, smazyc okolo 2 minut. Gotowe danie podawac z ryzem basmati i posypac koledra

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (2)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń