Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
lekki czekoladowy biszkopt z delikatnym kremem ajerkoniakowym na bazie budyniu i serka mascarpone, polecam
Przepyszny i lekki torcik truskawkowo-czekoladowy to genialny pomysł na sezon...
Odsłon: 817
Pyszne. Wilgotne. Maliny doskonale pasują do czekolady. Polecam.
Odsłon: 376
Delikatne roladki z piersi kurczaka nadziane fasolką szparagową. Proste danie...
Odsłon: 3473
Domowa dalgona coffe, idealna na upały. Czyli mleko, lód i kawowa pianka na w...
Odsłon: 119
młoda kapusta to dla mnie danie obowiązkowe każdego lata, uwielbiam ją w taki...
Odsłon: 205
Przepyszny i lekki torcik truskawkowo-czekoladowy to genialny pomysł na sezon...
Odsłon: 817
Pyszne. Wilgotne. Maliny doskonale pasują do czekolady. Polecam.
Odsłon: 376
Delikatne roladki z piersi kurczaka nadziane fasolką szparagową. Proste danie...
Odsłon: 3473
Domowa dalgona coffe, idealna na upały. Czyli mleko, lód i kawowa pianka na w...
Odsłon: 119
młoda kapusta to dla mnie danie obowiązkowe każdego lata, uwielbiam ją w taki...
Odsłon: 205
Składniki
Ciasto i budyń przygotowałam dzien wcześniej. Ciasto: Białka ubijamy na sztywną pianę, dodawać stopniowo cukier i cukier waniliowy. Następnie dodawać żółtka, nadal mieszając. Mąkę, proszek do pieczenia i budynie przesiać i dodać do masy. Całość delikatnie wymieszać. Przełożyć do blachy wysmarowanej tłuszczem i obsypanej bułką tartą (32 x 20cm), piec w temp. 170 stopni ok. 30 min.
Krem: Zagotować 1,5 szkl. mleka, z ajerkoniakiem (osłodzić zgodnie z zaleceniami na opakowaniu budyniu), w pozostałej 1/2 szkl. mleka rozpuścić proszek budyniowy. Ugotować budyń, przelać go do miski i przykryć folią, tak aby folia stykała się z budyniem (aby nie utworzył się kozuch). Budyń wystudzić do temp. lodówkowej (na całą noc wstawiłam do lodówki). Na drugi dzień lub gdy budyń jest dobrze schłodzony w misce utrzeć serek mascarpone i po 1 łyżce dodawać do niego budyń, nadal miksując, do uzyskania gładkiej masy (można dosłodzić cukrem pudrem do smaku - ja dodałam 2 łyżki). Biszkopt przekroic wzdłuż, jedną część naponczować kawą (1 czubata łyżeczka kawy rozpuszczalnej rozpuszczona w 100ml gorącej wody, osłodzona do smaku), wyłożyć 3/4 kremu, przykryć drugim blatem biszkoptu, naponczować i rozetrzeć resztę kremu, ozdobić według uznania. Schłodzić w lodówce kilka godzin, najlepiej całą noc. Smacznego :-)