Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Ciasto bez jajek i masła, a jednak pyszne, wilgotne, sycące, nie za ciężkie. Robi się je ekspresowo, bo bez użycia miksera. Gorąco polecam :-)
Pulpety w sosie chrzanowo -koperkowym to pomysł na szybki obiad. Możemy je p...
Odsłon: 1431
Przepyszny chleb z dodatkiem malasy trzcinowej. Dzięki niej chleb jest lekko...
Odsłon: 51
Ten przepis polecam tym, którzy nie są mocni w gotowaniu a chcą zjeść coś pys...
Odsłon: 1356
Wakacyjne smaki w lekkiej odsłonie.
Odsłon: 257
Pulpety w sosie chrzanowo -koperkowym to pomysł na szybki obiad. Możemy je p...
Odsłon: 1431
Przepyszny chleb z dodatkiem malasy trzcinowej. Dzięki niej chleb jest lekko...
Odsłon: 51
Ten przepis polecam tym, którzy nie są mocni w gotowaniu a chcą zjeść coś pys...
Odsłon: 1356
Wakacyjne smaki w lekkiej odsłonie.
Odsłon: 257
Składniki
Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Do miski nalezy przesiać mąkę, kakao, sodę i sól. Dodać cukier, cukier waniliowy i przyprawę do piernika, wymieszać łyżką. Następnie wlać ocet, olej i mleko. Wymieszać delikatnie łyżką, tylko do połączenia się składników. Dno tortownicy (u mnie 21-22cm) wyłożyć papierem do pieczenia. Przełożyć do niej ciasto, wyrównać. Piec w temperaturze 160 - 170ºC przez około 45 - 50 minut, do tzw. suchego patyczka. Ciasto powinno wyrosnąć, z górką, może lekko popękać. Wyjąć, wystudzić. Po wystudzeniu ciasto przekroic wzdłuż na 2 części. Jeden blat przełozyć na patere lub talerz, wyłozyć na niego powidła, rozsmarować i przykryc drugim blatem. Polewa czekoladowa: śmietankę podgrzać w garnku (nie doprowadzać do wrzenia). Zestawić z ognia i wrzucić połamaną w kostki czekoladę. Odstawic na 2-3 min. wymieszać do uzyskania gładkiej polewy. Delikatnie przestudzić i polać wierzch piernika.
Smacznego :-)