Przepyszna tradycyjna szarlotka przepis pochodzi ze starego babcinego zeszytu .
Babcina szarlotka
Składniki
Składniki na ciasto
- 3 szklanki mąki
- 1 szklanka cukru
- 1 kostka masła 250g
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- 4 żółtka
- 2 łyżki śmietany
Masa jabłkowa
- 2 kg jabłek np.szara reneta
- Cukier do smaku
- Cynamon do smaku
Składniki
Składniki na ciasto
- 3 szklanki mąki
- 1 szklanka cukru
- 1 kostka masła 250g
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- 4 żółtka
- 2 łyżki śmietany
Masa jabłkowa
- 2 kg jabłek np.szara reneta
- Cukier do smaku
- Cynamon do smaku

Etapy przygotowania
Na stolnicę przesiej mąkę z proszkiem do pieczenia, dodaj cukier , zimne masło i posiekaj nożem , zacznij wyrabiać ciasto , dodaj żółtka i śmietanę , zagnieść ciasto i podziel na pół , owiń folią i włóż do lodówki na minimum godzinę .

Jabłka obierz , zetrzyj na tarce o grubych oczkach , dodaj cukier do smaku i odstaw na godzinę żeby puściły sok . Następnie odciśnij jabłka i dodaj cukier i cynamon do smaku .

Blachę o wymiarach 26 z 36 wyłóż papierem do pieczenia i rozwałkuj na jej wielkość jedną cześć ciasta , ciasto ponakłuwaj widelcem i podpiecz około 15 minut w 180 st .

Odciśnięte jabłka wyłóż na podpieczone ciasto i rozwałkuj drugą cześć ciasta , połóż na jabłka i ponakłuwaj widelcem . Piecz około 40 minut w temperaturze 180 st. Po wystudzeniu posyp cukrem pudrem .Smacznego .

Przepis w Waszym wykonaniu (8)


Komentarze do przepisu (1)
Ostatnio komentowane przepisy

Proponujemy rosół gotowany na kościach wołowych szpikowych zwanych potocznie...
- Wielkanoc
- Boże Narodzenie
- Impreza
- Polska
- Makaron
- Warzywa
- Mięso
- Kurczak
- Wołowina
- Przyprawy
- Makarony
- Makaronowe
Odsłon: 44

Pożywna, dobra zupa. Polecam.
- Polska
- Bez glutenu
- Bez laktozy
- Dla dzieci
- Warzywa
- Kapusta
- Nabiał
- Mięso
- Indyk
- Przyprawy
- Kolendra
- Dla zdrowia
Odsłon: 462

Krótko mówiąc jest to pieróg biłgorajski. Pyszny i zdrowy. Polecam.
- Wielkanoc
- Impreza
- Do pracy
- Polska
- Bez cukru
- Dietetyczne
- Wegetariańskie
- Kasze i ryż
- Gryczana
- Warzywa
- Ziemniaki
- Papryka
- Nabiał
- Jajka
- Ser
- Przyprawy
- Czosnek
- Kolendra
- Zapiekanki
- Ciasta
- Dla zdrowia
Odsłon: 5700

Polecam. Doskonale pasuje na rodzinne spotkanie, ale również na kanapki. Po...
- Wielkanoc
- Impreza
- Do pracy
- Polska
- Bałkańska
- Bez glutenu
- Bez laktozy
- Bez cukru
- Buliony
- Warzywa
- Papryka
- Nabiał
- Jajka
- Mięso
- Wieprzowina
- Przyprawy
- Czosnek
- Kolendra
- Bułki
- Dla zdrowia
Odsłon: 968

Lekka kolacja. Polecam.
- Wielkanoc
- Impreza
- Polska
- Wegetariańskie
- Warzywa
- Papryka
- Nabiał
- Jajka
- Ser
- Przyprawy
- Czosnek
- Kolendra
- Dla zdrowia
Odsłon: 254

Domowa chałwa to pyszna, słodka przekąska, którą możesz przygotować w prosty...
Odsłon: 39276
Ostatnio komentowane przepisy

Proponujemy rosół gotowany na kościach wołowych szpikowych zwanych potocznie...
- Wielkanoc
- Boże Narodzenie
- Impreza
- Polska
- Makaron
- Warzywa
- Mięso
- Kurczak
- Wołowina
- Przyprawy
- Makarony
- Makaronowe
Odsłon: 44

Pożywna, dobra zupa. Polecam.
- Polska
- Bez glutenu
- Bez laktozy
- Dla dzieci
- Warzywa
- Kapusta
- Nabiał
- Mięso
- Indyk
- Przyprawy
- Kolendra
- Dla zdrowia
Odsłon: 462

Krótko mówiąc jest to pieróg biłgorajski. Pyszny i zdrowy. Polecam.
- Wielkanoc
- Impreza
- Do pracy
- Polska
- Bez cukru
- Dietetyczne
- Wegetariańskie
- Kasze i ryż
- Gryczana
- Warzywa
- Ziemniaki
- Papryka
- Nabiał
- Jajka
- Ser
- Przyprawy
- Czosnek
- Kolendra
- Zapiekanki
- Ciasta
- Dla zdrowia
Odsłon: 5700

Polecam. Doskonale pasuje na rodzinne spotkanie, ale również na kanapki. Po...
- Wielkanoc
- Impreza
- Do pracy
- Polska
- Bałkańska
- Bez glutenu
- Bez laktozy
- Bez cukru
- Buliony
- Warzywa
- Papryka
- Nabiał
- Jajka
- Mięso
- Wieprzowina
- Przyprawy
- Czosnek
- Kolendra
- Bułki
- Dla zdrowia
Odsłon: 968

Lekka kolacja. Polecam.
- Wielkanoc
- Impreza
- Polska
- Wegetariańskie
- Warzywa
- Papryka
- Nabiał
- Jajka
- Ser
- Przyprawy
- Czosnek
- Kolendra
- Dla zdrowia
Odsłon: 254

Domowa chałwa to pyszna, słodka przekąska, którą możesz przygotować w prosty...
Odsłon: 39276



Składniki
- 3 szklanki mąki
- 1 szklanka cukru
- 1 kostka masła 250g
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- 4 żółtka
- 2 łyżki śmietany
- 2 kg jabłek np.szara reneta
- Cukier do smaku
- Cynamon do smaku
Na stolnicę przesiej mąkę z proszkiem do pieczenia, dodaj cukier , zimne masło i posiekaj nożem , zacznij wyrabiać ciasto , dodaj żółtka i śmietanę , zagnieść ciasto i podziel na pół , owiń folią i włóż do lodówki na minimum godzinę .
Jabłka obierz , zetrzyj na tarce o grubych oczkach , dodaj cukier do smaku i odstaw na godzinę żeby puściły sok . Następnie odciśnij jabłka i dodaj cukier i cynamon do smaku .
Blachę o wymiarach 26 z 36 wyłóż papierem do pieczenia i rozwałkuj na jej wielkość jedną cześć ciasta , ciasto ponakłuwaj widelcem i podpiecz około 15 minut w 180 st .
Odciśnięte jabłka wyłóż na podpieczone ciasto i rozwałkuj drugą cześć ciasta , połóż na jabłka i ponakłuwaj widelcem . Piecz około 40 minut w temperaturze 180 st. Po wystudzeniu posyp cukrem pudrem .Smacznego .