Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Babeczki marchewkowe to znakomita propozycja na drugie śniadanie lub dodatek do popołudniowej kawy. Za sprawą marchewki wypiek jest wilgotny, a dzięki orzechom chrupie przy każdym kęsie. Babeczki są tak proste w przygotowaniu, że zrobisz je bez większego wysiłku. Z podanych składników upieczesz 12-14 muffinek. W recepturze sięgnęliśmy po pastę waniliową, ale jeśli nie masz jej pod ręką, nic się nie przejmuj, dodaj do ciasta 16 g cukru wanilinowego. Orzechy włoskie możesz zamienić na pekan, wypiek będzie smakował równie dobrze.
Rosół z kaszą jęczmienną to świetna alternatywa dla tradycyjnego polskiego pr...
Odsłon: 762
Mieszanka przypraw baharati jest nieodzownym dodatkiem do mięsa mielonego, (w...
Odsłon: 56
Ekspresowa przekąska pełna smaku.
Odsłon: 114
Jest potrawą turecką. Mielone z mieszanką przypraw są wyśmienite. Smakują i p...
Odsłon: 140
Rosół z kaszą jęczmienną to świetna alternatywa dla tradycyjnego polskiego pr...
Odsłon: 762
Mieszanka przypraw baharati jest nieodzownym dodatkiem do mięsa mielonego, (w...
Odsłon: 56
Ekspresowa przekąska pełna smaku.
Odsłon: 114
Jest potrawą turecką. Mielone z mieszanką przypraw są wyśmienite. Smakują i p...
Odsłon: 140
Składniki
Do miski przesiej mąkę wraz z proszkiem do pieczenia, odrobiną cynamonu i szczyptą soli. Wszystko wymieszaj za pomocą kuchennej rózgi.
Marchewkę zetrzyj na tarce o drobnych oczkach. Orzechy posiekaj na mniejsze części.
W większym naczyniu zmiksuj jajka i cukier. Gdy masa podwoi swoją objętość, a cukier przestanie chrzęścić, wlej olej i ponownie zmiksuj.
Do masy jajecznej dodaj startą marchewkę, posiekane orzechy i przesianą mąkę. Całość bardzo delikatnie wymieszaj, tylko do połączenia się składników.
Masę przelej do papilotek i umieść w formie na muffinki.
Piecz w 180 stopniach Celsjusza przez 30-40 minut, do tzw. suchego patyczka.