Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Babka cytrynowa to idealne ciasto na Wielkanoc, ale i na inne okazje. Jest przepyszna, miękka, wilgotna i bardzo aromatyczna. Niesamowicie smaczna, najlepsza jaką jadłam. Można polać ją cytrynowym lukrem lub dowolnie ozdobić.
Proste danie z młodymi ziemniakami i bobem, doprawione czosnkiem, cytryną i s...
Odsłon: 238
Karkówka do obiadu długo pieczona, w sosie maślanym, ze słodko-pikantną nutą...
Odsłon: 1455
Smaczny domowy przepis na ogórki kiszone. Takie jakie robiły nasz mamy, babcie.
Odsłon: 8921
Proste danie z młodymi ziemniakami i bobem, doprawione czosnkiem, cytryną i s...
Odsłon: 238
Karkówka do obiadu długo pieczona, w sosie maślanym, ze słodko-pikantną nutą...
Odsłon: 1455
Smaczny domowy przepis na ogórki kiszone. Takie jakie robiły nasz mamy, babcie.
Odsłon: 8921
Składniki
Miękką margarynę utrzeć z cukrem na jasną, puszystą masę. Dodawać stopniowo żółtka jajek, ubijając dokładnie. Na koniec dodać sok z jednej cytryny i skórkę startą na tarce. Wymieszać. Cały czas miksując na niskich obrotach, dodawać mąkę i proszek do pieczenia. Białka ubić a sztywną pianę i delikatnie połączyć z masą. Ciasto wymieszać łyżką i przelej do formy nasmarowanej margaryną. Piec 50 min w temperaturze 180°C. Upieczoną babkę pozostawić przez około 10 minut w formie, po czym delikatnie wyjąć na kratkę. Przed podaniem dowolnie udekorować.
Polecam