Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Babka cytrynowa to idealne ciasto na Wielkanoc, ale i na inne okazje. Jest przepyszna, miękka, wilgotna i bardzo aromatyczna. Niesamowicie smaczna, najlepsza jaką jadłam. Można polać ją cytrynowym lukrem lub dowolnie ozdobić.
rewelacyjny schab zawijany, pieczony z boczkiem wędzonym. Taka rolada smakuje...
Odsłon: 14284
Wiele osób unika jedzenia pączków i gniazdek ze względu na wysmażanie ich na...
Odsłon: 19426
Każdy uwielbia chrupiące gofry, jeszcze lekko ciepłe, szczególnie z dodatkiem...
Odsłon: 13119
Polecam. Domowa wędlina zawsze najlepsza.
Odsłon: 1766
rewelacyjny schab zawijany, pieczony z boczkiem wędzonym. Taka rolada smakuje...
Odsłon: 14284
Wiele osób unika jedzenia pączków i gniazdek ze względu na wysmażanie ich na...
Odsłon: 19426
Każdy uwielbia chrupiące gofry, jeszcze lekko ciepłe, szczególnie z dodatkiem...
Odsłon: 13119
Polecam. Domowa wędlina zawsze najlepsza.
Odsłon: 1766
Składniki
Miękką margarynę utrzeć z cukrem na jasną, puszystą masę. Dodawać stopniowo żółtka jajek, ubijając dokładnie. Na koniec dodać sok z jednej cytryny i skórkę startą na tarce. Wymieszać. Cały czas miksując na niskich obrotach, dodawać mąkę i proszek do pieczenia. Białka ubić a sztywną pianę i delikatnie połączyć z masą. Ciasto wymieszać łyżką i przelej do formy nasmarowanej margaryną. Piec 50 min w temperaturze 180°C. Upieczoną babkę pozostawić przez około 10 minut w formie, po czym delikatnie wyjąć na kratkę. Przed podaniem dowolnie udekorować.
Polecam