Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Jak sobota to ciasto musi być. Dziś wymyśliłam babkę cytrynowo- kawową do popołudniowej kawki. Zapraszam po przepis:)
Robienie pierników na Święta to cudowna zabawa. Dużo radości sprawia zrobien...
Odsłon: 176
Przepis dnia
Trudno powiedzieć, które pierogi lepsze, te z kiszoną kapustą, czy te ze słod...
Odsłon: 4390
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 11931
Taki miodownik uwielbiają wszyscy, pachnący goździkami i cynamonem. W odświęt...
Odsłon: 6795
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 5600
Robienie pierników na Święta to cudowna zabawa. Dużo radości sprawia zrobien...
Odsłon: 176
Przepis dnia
Trudno powiedzieć, które pierogi lepsze, te z kiszoną kapustą, czy te ze słod...
Odsłon: 4390
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 11931
Taki miodownik uwielbiają wszyscy, pachnący goździkami i cynamonem. W odświęt...
Odsłon: 6795
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 5600
Składniki
Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia, odłożyć. Masło roztopić, wystudzić. Jajka utrzeć z cukrem do białości i puszystości. Następnie do ciasta dodawać naprzemiennie - po łyżce roztopionego masła, wody oraz mąki z proszkiem do pieczenia, mieszając szpatułką tylko połączenia się składników. Do wyczerpania składników. Od tak utartej masy odjąć 1/4 do innej miseczki i dosypać do niej kawę. Wymieszać szpatułką do połączenia. Do pozostałej masy wlać sok z cytryny. Wymieszać szpatułką, do połączenia. Do wysmarowanej tłuszczem i oprószonej mąką keksówki bądź formy na babkę przelać najpierw trochę cytrynowej masy, potem kakaowej. Piec około 50 - 60 minut w temperaturze 190ºC lub do tzw. suchego patyczka. Smacznego :-)